Home > #Hoofdnieuws > Bottas pakt allereerste zege in Sochi, Vandoorne haalt de eindstreep

Bottas pakt allereerste zege in Sochi, Vandoorne haalt de eindstreep

Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Rusland gewonnen. De Fin was de sterkste van het veld nadat hij bij de start de leiding nam. WK-leider Sebastian Vettel werd tweede, zijn Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen scoorde zijn eerste podium van het jaar en werd derde. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne kende een vrij eenzame race, maar haalde wel de finish: hij werd veertiende in Sochi.

Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen zorgden gisteren voor de allereerste volledig rode eerste rij op de grid sinds 2008. Toen waren Felipe Massa en Kimi Räikkönen op Magny-Cours de laatste Ferrari-rijders die samen de eerste twee startplekken bezetten. De aanloop naar de start was behoorlijk chaotisch, want nog voor de start was er al een McLaren uit de wedstrijd verdwenen: Fernando Alonso moest op het einde van de formatieronde zijn McLaren langs de baan parkeren, en zodoende kon hij net zoals Stoffel Vandoorne in Bahrein de race niet eens starten. Na een extra formatieronde kon de race toch beginnen. Bottas vertrok als een pijl uit een boog en pakte meteen de beide Ferrari’s, die zo hun voordeel uit de kwalificaties teniet gedaan zagen worden. Achterin het veld ging het mis tussen Jolyon Palmer en Romain Grosjean, die elkaar de schuld gaven van hun crash maar wel allebei konden uitstappen.

Wat volgde was een heuse paradetocht doorheen het olympische park in Sochi, want de hele race zou er geen enkele inhaalbeweging gemaakt worden. Daniel Ricciardo verdween ook snel uit de race door een probleem met de achterremmen. Voorin ontstonden grote gaten tussen de top vijf: Bottas bleef dominant leider, voor Vettel, Räikkönen, Hamilton en Max Verstappen. Ook na de pitstops bleven de posities ongewijzigd, maar Vettel leek er nog even spanning in te brengen door zeer lang te wachten met zijn stop. Op het einde van de race kwam hij nog sterk opzetten op versere banden, maar Bottas inhalen zat er niet meer in: de Fin won zo zijn allereerste race in de Formule 1. Vettel werd op zes tienden achterstand tweede, het laatste podiumplekje was voor Räikkönen.

Achter de top drie volgde een gedesillusioneerde Hamilton, die de hele race achter de feiten aan liep. Hij werd op maar liefst 36 seconden achterstand van zijn teamgenoot vierde, nummer vijf Max Verstappen (Red Bull) volgde al op meer dan één minuut van Bottas. Sérgio Pérez en Esteban Ocon haalden met hun zesde en zevende plaatsen een mooi pakketje punten binnen voor Force India. Ook Nico Hülkenberg pakte mooie punten voor Renault met zijn achtste plaats. Felipe Massa en Carlos Sainz Jr. sprokkelden de laatste puntjes in Sochi.

Voor Stoffel Vandoorne zat er niet veel anders in dan de race proberen uit te rijden en toch enkele concurrenten te proberen kloppen. Daar slaagde hij ook in, want onze 25-jarige landgenoot kon de beide Saubers van Pascal Wehrlein en Marcus Ericsson achter zich houden. Uiteindelijk werd hij veertiende. In de WK-stand blijft Vettel leider met 86 punten: Lewis Hamilton is tweede met 73 punten, terwijl Bottas na zijn zege dichterbij sluipt en nu 63 punten telt. In het constructeurskampioenschap blijft de strijd tussen Mercedes en Ferrari bijzonder spannend: slechts vijf puntjes scheiden leider Mercedes en de befaamde stal uit Maranello.

De volgende race is over twee weken op het Circuit de Catalunya in Barcelona, Spanje. Traditioneel is dat een zeer interessante race, aangezien het de opener is van het Europese seizoen en teams vaak de eerste grote updates op de wagens aanbrengen voor die Grote Prijs.

 

You may also like
#autosportleeft
F1 2022: de aanloop naar Bahrein– Het team Aston Martin
F1 Barcelona: reacties na de testdagen
In een notendop: F1, Acura en Jeddah

Leave a Reply

error: Alert: Content is protected !!