Jamie Chadwick won vorige week de titel in de W Series, de eenzitter-serie die enkel voor vrouwen was voorbehouden. Een korte blik op de carrière van de Britse die nog steeds maar 21 jaar oud is.

De autosportloopbaan van de jonge Britse (geboren op 20 mei 1998 in Bath, Engeland) kende een ietwat afwijkend pad. Ze begon in karting maar haalde in 2013 een zitje binnen voor het het Ginetta Junior Championship, met 14 jaar de jongste Britse rijder/rijdster ooit. Ze zette ook in 2014 als zestienjarige meerdere podia op haar palmares. Daarna volgde een episode in het Britse GT kampioenschap waar ze, met Ross Gunn als teamgenoot, de GT4 klasse won in een Aston Martin V8 Vantage van Beachdean Motorsport. Opnieuw volgden de records want ze was de jongste Britse om dit te doen en tevens de jongste Britse om een zege te pakken in een 24-uursrace met winst in de Silverstone Dunlop Britcar 24 Hour. Er volgde met Aston Martin een nieuw seizoen in de GT4 Pro klasse van het Britse kampioenschap (13de in 2015) en VLN in 2016 (3de in SP8 in 2016).

Naar de eenzitters

De overstap naar de eenzitters kwam er in 2017 met deelname aan het BRDC F3 kampioenschap voor Douglas Motorsport. Met een zege op Brands Hatch werd ze de enige Britse vrouw ooit om een wedstrijd in de Engelse F3 te winnen. In het tussenseizoen 2018-2019 keerde ze zich naar de Indische MRF Challenge en hoewel onze landgenoot Max Defourny dat kampioenschap makkelijk leek te gaan winnen, zette Chadwick een eindoffensief in dat haar alsnog de titel bracht. In 2019 werd ze dan gekozen als een van de Britse vertegenwoordigers in de W Series en ging door om ook dat kampioenschap te winnen. Dit jaar werd ze dan ook aangeduid als “development driver” voor het Williams F1 team, waarbij ze intern het team zal leren kennen en simulator werk zal doen. Het wordt nu afwachten hoe de rest van de weg zal verlopen voor de jonge Jamie.

De W Series was een ongelooflijke ervaring. Ik dacht in het begin van het seizoen dat dit wel iets goed kon worden en dat deze serie het potentieel had om iets groots te worden. Maar dit had ik nooit verwacht! De aandacht van de toeschouwers was nooit zo groot als nu en dat is te danken aan de W Series. Het is zonder meer het beste jaar uit mijn carrière“, liet de Britse weten. “Hoewel mijn volle aandacht nu ligt op het uitbreiden van mijn mogelijkheden als rijder, wil ik toch ook voortgaan met studeren. Wat er dan ook gebeurt, ik zal dan steeds op het voorfront staan in de autosport. Het is natuurlijk nog vroeg maar ik heb het gevoel dat ik op meerdere gebieden iets kan betekenen. Nu is dus de tijd om contacten uit te bouwen met partners die me kunnen helpen in een programma dat voor beide partijen succes en naamsbekendheid zal brengen.

Een vrouw in de F1?

Nog beginnen aan een sprong naar de F1 op 21 jaar? Het is niet helemaal onmogelijk. De F1 snakt trouwens al jaren naar een of meerdere vrouwen die als “rijdster” de sport iets kunnen bijbrengen. Jamie Chadwick zou kunnen de opvolgster worden van Maria Theresa De Filippis, Lella Lombardi, Divina Galica, Desiré Wilson of Giovanna Amati. De eerder teleurstellende balans van “vrouwen in de F1” blijft al sinds 1975 staan op… een half puntje, gehaald door Lombardi in de afgebroken Spaanse Grand Prix.

(foto’s: jamiechadwickracing.com)