Het Agoria Solar Team is een project van 19 ingenieursstudenten van de KU Leuven, waarbij het team op 15 maanden een zonnewagen ontwerpt, bouwt en test. Het doel: een zonnewagen bouwen om hiermee deel te nemen aan de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dwars door de Australische outback. Tijdens de race leggen meer dan 50 zonnewagens van over de hele wereld de tocht van 3021 kilometer dwars door Australië af. De race van 2019 start binnen minder dan 2 maanden: op zondag 13 oktober staat het team met de BluePoint, de achtste Belgische zonnewagen, aan de start van de race.

Na een derde plaats op het wereldkampioenschap van 2017 mikt het team op de eerste plaats. Om deze droom werkelijkheid te maken, wordt er meer nadruk gelegd op de testen en de race-voorbereiding. Zo wordt er in België meerdere keren per week getest (fun fact: deze voormiddag is de wagen weg om te gaan testen).

Een van deze testen is de windtunneltest (zie video), waarbij de luchtweerstand van de zonnewagen in kaart wordt gebracht. Racen met zonnewagens is namelijk een strategisch spel: je wilt zo snel en efficient mogelijk van de start naar de finish, en daarin spelen veel waarden mee.

Zo is de hoeveelheid zonne-energie, de windsnelheid, de af te leggen afstand, … belangrijk om mee te nemen in berekeningen. Ook de vorm van de wagen speelt een grote rol: gedraagt de wagen zich als een groot zeil, of net zoals een vliegtuig dat makkelijk door de wind snijdt? De zonnewagen is ontworpen om evenveel luchtwrijving te hebben als de zijspiegel van een personenauto, en in de windtunnel kan hier een getal op geplakt worden.

Dit zijn de laatste testen in België voor de BluePoint: volgende week dinsdag vertrekt de zonnewagen naar Australië om hopelijk begin september aan te komen, anderhalve maand voor de start van de race. Daarna zal de wagen ook in Australië uitvoerig getest worden.