De Barum Rally in Tsjechië staat volgend weekend op het programma. Alexey Lukyanuk heeft met een zege in Polen en goede punten klasseringen in Letland en Rome zijn campagne 2019 terug op de rails. En hij wil dat doorzetten in Zlin.

Maar de Barum en Zlin zijn een Skoda bastion waar het moederbedrijf er alles aan doet om de bolides uit Mlada Boleslav aan de top van de klassering te zetten. Lukyanuk zal moeten afrekenen met Jan Kopecky, deel van het Skoda meubilair en winnaar in de afgelopen vier edities, de Poolse titelpretendent Lukas Habaj, een zegehongerige Chris Ingram, de spektakelman Filip Mares, oudgediende Jan Cerny en een gemotiveerde Marjan Griebel, allen op Skoda Fabia R5. Bovendien beschikken Kopecky, Griebel, maar ook Simon Wagner, Tomas Kostka en Von Thurn und Taxis over de nieuwe Skoda Fabia Evo. De armada wordt nog versterkt met top-Junior Nikolay Gryazin (die een leuk nieuw kleurenschema voert) en een handvol Tsjechische rijders die de Fabia en de streek op hun duimpje kennen.

Lukyanuk meent dat hij Kopecky, die niet meespeelt in het kampioenschap, niet hoeft te verslaan maar staat toch wat eenzaam met de Citroën C3 R5 van Sainteloc tegen de Skoda overmacht. De enige andere Citroen C3 wordt ingezet door het Oostenrijkse Stard voor Arai Hiroki, een gevaarlijke outsider. De rest van de tegenstand moet komen van de Fiesta R5 van Adielsson, de Polo R5 van Herczig en een handvol Hyundai R5 in handen van Tsjechische rijders.

Met drie Belgen…

Drie Belgen maken de verplaatsing naar Zlin: Grégoire Munster en Louis Louka op de ADAC Opel Adam R2, en Amaury Molle op de Toksport WRT Peugeot 208 R2. Hij wordt bijgestaan door de Fransman Florian Barral. Zij zullen moeten optornen tegen de gebruikelijke ERC3 zegekandidaten als Efren Llaren, Ken Torn, Sindre Furuseth, ADAC teamgenoot Lundberg en de Fransman Florian Bernardi op zijn Clio R3.

In “productie” (ERC2) nemen drie Fiat Abarth 124 het op tegen drie Lancer Evo X, met Andrea Nucita (Abarth) als grote favoriet. Het deelnemersveld wordt aangevuld met een groot aantal “nationalen”, zodat er voor de toeschouwers toch een rijkelijk gevulde lijst van 138 wagens op de doortocht mag worden verwacht.

De Barum Rally start op vrijdag met de kwalificatiesessie en een superspecial in de straten van Zlin. Zaterdag gaat de rally dan in alle ernst van start. Er staan 15 klassementsproeven op het programma. De rally eindigt op zondag.

(foto: fiaerc.com)