Op het Duivelsbergcircuit te Maasmechelen werd vandaag gestreden om punten voor de BelNed-cup, een officeuze stand opgemaakt op basis van de resultaten die de dames en heren rallycrossers behalen op het Eurocircuit in Nederland en het Duivelsbergcircuit in ons land. Voor de goede orde, de wedstrijd van vandaag telde nièt mee voor het Belgisch kampioenschap.

Heel wat rijders gaven verstek voor deze wedstrijd aangezien er niet gescoord kon worden voor het BK, waardoor de BelNed zijn doel een beetje lijkt te missen. Maar dat deerde de aanwezige rijders niet en vooral de finales verliepen erg spannend in de meeste klassen.

Super1600: duel Remans – Teelen
Slechts 5 rijders daagden op in de klasse Super1600 maar doorheen de dag toonden Dennis Remans (Ford Fiesta) en Yves Teelen (Peugeot 208) reeds aan elkaar gewaagd te zijn. Remans klokte de eerste snelste tijd waarna Teelen in de volgende twee heats het commando overnam. Ook in de finale gaven de heren elkaar geen duimbreed toe maar uiteindelijk kon Teelen het hoofd koel houden en de winst grijpen.

Supernationals plus 2000cc: Volvo-strijd
Negen starters kregen we in de zwaarste klasse Supernationals. Daarbij noteerden we de terugkeer van Kristof Bex met zijn imposante Volvo S40 die in juli forfait moest geven. En Steven Maris nam dan weer plaats achter het stuur van de Volvo  S40 in plek van zijn vader. Naar verwachting verdeelden beide heren de beste tijden met een licht voordeel voor Bex. Bex en Maris wonnen elk hun halve finale en mochten dus beide vanop de eerste rij starten in de ultieme finale van de dag. Daar leek Bex aanvankelijk de bovenhand te halen maar plots opende de motorkap van zijn S40 zich waardoor de zichtbaarheid vanuit de cockpit werd belemmerd. Maris kon optimaal profiteren en zo naar winst rijden voor de amazone Stephanie Van Lingen met haar BMW.

Supernationals onder 2000cc : Van Beers verrast
Tijdens de fase van de reeksen toonden Robbe Goris (Opel Corsa) en Bart Coninx (Seat Ibiza) zich de snelsten in de drukst bezette klasse van het weekend. Hier kregen we dan ook Q-finales waar we onder meer Peugeot-rijder Kristof Bammens terugvonden. Bammens werkte zich vanuit die Q-finale een weg naar de halve finale en wist  zich zelfs te plaatsen voor de finale waar hij uiteindelijk als derde eindigde na de Nederlander Pim Garvelink met zijn Honda Civic. Vooraan leek Robbe Goris op weg naar winst maar die moest plots aan de kant met een gebroken gaskabel. Daardoor kwam Dave Van Beers met zijn Renault Clio opnieuw helemaal vooraan terecht en die stond de leiding niet meer af. “Het is vier jaar geleden dat ik won en dat was in Engeland”, gaf een gelukkige Van Beers ons mee na de wedstrijd. “Oké, het was dan niet voor het BK maar er waren toch wat tenoren aanwezig zoals Goris, Coninx en Wojtowicz. En we hebben dan nog laat beslist om deel te nemen. Uiteindelijk schreven we toch in, we moesten hier toch zijn voor Tim (Faes, nvdr) voor de VAS op zaterdag.”

In de RST-cup was de overwinning voor Kimi Vermeulen, in de klasse Junior XC was de winst voor Viktor Vranckx en Dimitri Storme won in de klasse Senior XC.

(foto’s J Dingenen)