Op het Britse circuit Lydden Hill nabij Dover worden dit weekend de derde en vierde manche van de nieuwe internationale rallycross-serie TitansRX verreden. Elk weekend bestaat uit twee wedstrijddagen met afzonderlijke manches. Na de opener in het Franse Essay eind juni worden dit weekend dus de derde en vierde wedstrijd van in totaal 12 wedstrijden afgewerkt.

Op deze eerste wedstrijddag kregen de rijders te maken met wisselende weersomstandigheden. Een hele regendag werd er voorspeld maar onder een zwaarbewolkte hemel bleef het nog droog tijdens de drie heats terwijl de regen met bakken uit de hemel viel voor en tijdens de finales. In die regen liet de Braziliaan Nelson Piquet jr zich verrassen in de eerste halve finale. Piquet was tijdens de heats nochtans goed op dreef en liet de snelste tijd noteren in de eerste en tweede reeks. Maar in de eerste ronde van zijn halve finale liep het mis in de achtervolging op de Zweed Timmy Hansen. De Brazilaanse ex F1-rijder knalde hard de banden in, bleef even zitten waarna de rode vlag boven werd gehaald. Maar even later kon hij gelukkig ongedeerd naar de paddock wandelen. De race was over en in de re-run  was Timmy Hansen de snelste. Na hem kwam de Britse GT-rijder Oliver Webb als tweede over de finish. En zo bereikte Webb bij zijn rallycross-debuut meteen de finale. In de tweede halve finale was de latere winnaar Toomas Heikkinen de snelste voor de Zweed Kevin Hansen.


In een mooie finale was het uiteindelijk Heikkinen die iedereen achter zich wist te houden en de broers Timmy en Kevin Hansen eindigden respectievelijk tweede en derde. Door deze toppers uit het WK rallycross achter zich te houden bewees Heikkinen, zelf een ex-rijder uit het WK rallycross, nog maar eens zijn talent. De Brit Oliver Webb viel na een rondenlang gevecht met de jongste Hansen nipt naast het podium terwijl Dan Rooke en Tamara Molinaro respectievelijk vijfde en zesde eindigden.

Naast de TitansRX serie, bestaande uit identieke Pantera RX6 , waren er support-wedstrijden met Supercars, een Retro-klasse en de Swift Juniors uit het Britse kampioenschap. Het veld Supercars werd opgesmukt met de deelname van de Duitse EuroRX-rijders René Munnich en Mandie August evenals de Britse WK-rijder Oliver Bennett en in de retro-klasse zagen we onze landgenoot Jos Sterkens aan het werk met zijn Ford Escort MK I.

Zondag staat de vierde ronde van TitansRX op het menu en de dag begint met een warm-up omstreeks half elf Britse tijd.

(foto’s J Dingenen)