Er zijn nog drie weken te gaan tot het hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship, de Eleven Sports 24 Hours of Zolder. Alle teams en rijders van het nationale uithoudingskampioenschap leggen de laatste hand aan hun voorbereidingen, en sommigen onder hen zullen half augustus wel één of andere nieuwigheid uit de hoge hoed toveren. Een overzicht van de laatste weken, los van de bijkomende auto’s die wij de voorbije dagen al vermeldden:

Independent Motorsports keert terug naar Porsche
Independent Motorsport – dat vorig jaar met Dries Vanthoor, Christian Engelhart, Niels Lagrange, Xavier Stevens en Lieven Goegebuer de 24 uur van Zolder wist te winnen – laat zijn nieuwe Lamborghini ondanks een podiumplaats in de klasse na Spa even op stal staan. In het atelier wordt immers al een paar weken een nieuwe 991 Cup klaargestoomd. De twijfels over het uithoudingsvermogen van de remmen op de relatief zware Lamborghini zouden de balans richting de bolide uit Stuttgart hebben doen doorslaan.

Krafft Racing lijft Zwitser Giorgio Maggi in
De #11 Krafft Racing Norma wist dit jaar al twee races te winnen, en bij het Franse team zijn ze vast van plan om ook in de 24 Uur vooraan mee te draaien. Bert Longin zal zich met jonge talenten omringen. Stienes Longin en Christoff Corten uiteraard – dit jaar al elk een race gewonnen – maar ook de jonge Zwitser Giorgio Maggi.
“Ik heb nog samen met Giorgio met een LMP3 in ELMS gereden, ik weet dus wel wat hij kan”, aldus Longin. “Ik vind het belangrijk dat we de 24 Uur rustig kunnen aanpakken. We weten wat we kunnen, en als we het strijdplan goed volgen, dan zullen we op zondag nog bij de zegekandidaten zijn.”

Steve Vanbellingen naar Deldiche Racing by JTB
De #111 Deldiche Racing by JTB Norma kreeg dit seizoen al een paar keer met pech te maken en wist voorlopig ook nog niet te winnen. De wagen prijkt voorlopig op de 14de plaats in de tussenstand. Voor de Zolderse 24 uur krijgen Tim Joosen, Tim Verbergt en Luc De Cock de versterking van de ervaren Steve Vanbellingen. “Een paar jaar geleden wisten we alle wedstrijden te winnen, behalve de 24 Uur”, aldus teambaas Luc De Cock. “Misschien kunnen we dat dit jaar omkeren!”

Ook AR Performance kiest voor Porsche
AR Performance had een uitstekende start van het seizoen, met een Belcar 5-zege in de tweede wedstrijd van het openingsweekend voor de #88 BMW E90 WTCC, maar nadien liep het minder vlot. Twee nulscores zetten de renstal aan om voor de 24 uur – voor het eerst – met een ander merk in actie te komen. De keuze viel op een Porsche Cayman Clubsport, met de bedoeling algemeen bij de eerste tien te eindigen.

VDW Motorsport kiest voor andere BMW
Na vier Belcar 6-podiumplaatsen op vier races – waarbij een klassezege in de allereerste race van het seizoen – prijkt de #83 BMW M3 E30 van VDW Motorsport op de tweede plaats in de Belcar 6-tussenstand, op slechts vier eenheden van de leiders van JJ Motorsport. Voor de Eleven Sports 24 Hours of Zolder doen de troepen van Van de Water nu beroep op een iets nieuwere BMW, een E46.

THEMS Racing by EMG met Bas Schouten
Ze reden al met zijn drieën naar de Belcar 2-zege in Spa, en ook voor de Eleven Sports 24 Hours of Zolder zal Bas Schouten Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens op de #3 Porsche van THEMS Racing by EMG vervoegen. De Porsche-rijders mikken minstens op een klassezege, maar het is geweten dat de Limburgse etmaalrace de bolides uit Stuttgart heel goed ligt.

Zolder 24: ook het jonge VCR Motorsport wil deelnemen