Achiel Boxoen kan terugblikken op een Ypres Rally die aantoonde dat hij zijn snelheid de afgelopen maanden niet verloren heeft. Met meer dan 27 R2-wagens aan de start in Ieper was de rally voor Achiel een uitgelezen kans om zich te bewijzen.

De concurrentie was niet min, met namen als Pyck, Wiliams, Dolfen en van der Marel. Stuk voor stuk rijders met tussen de 40 en de 100 wedstrijden op de teller van hun R2. Voor Achiel was het slechts zijn tweede wedstrijd met een R2, maar dat liet de West-Vlaming allerminst blijken. Op de shakedown toonde Achiel al dat hij in de Ford Fiesta R2 van M-Sport snel zou zijn. “De wagen voelde goed aan en na tien passages en verschillende afstellingen geprobeerd te hebben was het gevoel top”, aldus Achiel.

De eerste dag van de Ypres Rally is altijd speciaal. De piloten weten meteen waar ze staan ten opzichte van hun concurrenten. Ieper is echter ook een afvallingsrace met op iedere vierkante meter van het parcours valkuilen waar zo goed als niemand van gespaard blijft. Ook voor Achiel was dit het geval. Tijdens de tweede proef sneed hij te diep op de plaats waar eerder al Gilles Pyck van de baan ging. Gevolg: een lekke band en schade aan Fiesta R2. Na het vervangen van het wiel keek Achiel meteen al tegen een achterstand van 2 minuten 49 seconden op. Het vertrouwen ebde wat weg en tegen de tijd dat Achiel terug in het ritme zat stond zijn teller op drie en een halve minuut van de kop van de wedstrijd. Met de hulp van Team Floral en M-Sport was Achiel in staat om verder te vechten ondanks een voorlaatste plaats in de stand op vrijdag.

Zaterdag was het duidelijk tijd voor revanche. Achiel toonde zijn ware snelheid en techniek, haalde alles tevoorschijn wat hij destijds van ‘Fast Freddy Loix’ geleerd had en plaatste zich steevast in de top drie van de R2-klasse. Het hoogtepunt was de snelste R2-tijd op de proef van Langemark. Voor M-Sport was het vooral belangrijk om de wagen zonder schrammen op het podium te plaatsen, wat finaal ook lukte. Achiel kwam terug tot op anderhalve minuut van de winnaar in de Junior R2-klasse en strandde zo op een tweede plaats in dat klassement, een uitstekend resultaat bij zijn terugkeer. Winnen was nog mooier geweest, maar Achiel is nu extra gemotiveerd om daar werk van te maken in de volgende wedstrijden. Ford, M-Sport en Team Floral waren tegelijk ook onder de indruk van de getailleerde technische feedback die Achiel kon geven in Ieper.

Jean Marc Valckenaere, teambaas van Team Floral, zag veel positieve dingen om mee te nemen naar de volgende wedstrijden. “We zijn aangenaam verrast door Achiel. Vrijdag begon met een domper, maar als je dan ziet hoe hij zich herpakt, dan is dat veelbelovend voor de toekomst. Zijn comeback zaterdag was zeer sterk en dat terwijl hij zonder wedstrijdritme aan de start kwam. Als je zijn tijdsverlies van vrijdag buiten beschouwing laat, dan eindigde hij nu al zeer dicht bij de eerste plaats. In de toekomst mogen we volgens mij toch op de top van de R2-klasse mikken. Misschien mogen we in onze thuisbasis Roeselare zelfs dromen van een overwinning in zijn klasse.”

Ook Jo Declercq van Ford België was tevreden over de prestaties van Achiel. “Achiel kende veel pech in het begin van de wedstrijd en daar was hij het hart van in. Zijn comeback met een wagen die nieuw was voor hem is daarom des te impressionanter. Het toont aan dat hij heel wat in zijn mars heeft. Hoed af daarom voor Achiel! Samen met Team Floral zie ik hem nog tot mooie dingen in staat.”

Achiel blikt nu vooruit op de volgende wedstrijden: “Ik hoop aan de start te kunnen komen in de Omloop, de East Belgian Rally en de Condroz Rally met de Ford Fiesta R2. Als afsluiter van het seizoen hoop ik de Rally van Kortrijk te kunnen rijden met de Ford Fiesta R5.” Voor nu onthouden we vooral dat Iedereen in Ieper naar huis ging met een goed gevoel en honger naar meer!

(persbericht)