Het Wereldkampioenschap rallycross is goed en wel neergestreken in het Zweedse Höljes waar dit weekend de zesde manche van het seizoen wordt afgewerkt. Het belooft een erg gevuld weekend te worden, want voor het WK zelf zien we 25 deelnemers aan de start. Daarnaast tellen we 24 starters in het EK voor Supercars, 25 in de klasse Super1600 en ook nog eens 21 in de klasse RX2. Het grootste veld tot dusver dit seizoen.

Dat leidde tot een enigszins apart tijdsschema waar de Super160-rijders vandaag, vrijdag, reeds twee reeksen afwerkten. En het is de Rus Aydar Nuriev die hier met zijn Audi A1 leidt na een tweede en eerste tijd. De Noor Marius Bermingrud is de verrassende tweede met een Skoda Fabia.

De RX2-rijders trainden reeds tweemaal en daar klokte onze landgenoot Steve Volders een 19de tijd in de eerste vrije training en een 18de tijd in tweede vrije training en ook de Europese Supercars mochten al twee keer de baan op. De Noor Thomas Bryntesson (VW Polo) was de eerste maal het snelste en de Zweed Robin Larsson topte de tabel in de volgende training met zijn Audi S1 van JC Raceteknik. Enkele weken terug zagen we op de eerste inschrijvingslijsten ook de naam van onze landgenoot Enzo Ide voor JC Raceteknik maar naar die naam is het vruchteloos zoeken op de uiteindelijke starterslijst.

Zaterdagochtend komen de WK-rijders voor de eerste maal in actie met hun vrije trainingen. Daar zien we uiteraard opnieuw onze landgenoot Guillaume De Ridder aan het werk met zijn Renault Clio van GCK Academy. De Zweed Timmy Hansen (Peugeot 208) verdedigt dan weer zijn leidersplaats en telt één luttel puntje voorsprong op zijn broer ten teamgenoot Kevin Hansen. De Noor Andreas Bakkerud, derde op 15 punten, is er met zijn Audi S1 op gebrand de kloof na Zweden te verkleinen.

(foto FIAWorldRallycross/IMG)