Dit weekend werd in het Franse Essay op het Circuit des Ducs het eerste wedstrijdweekend ooit van Titans RX Europe afgewerkt. Dat ging door onder een loden hitte, vooral op zaterdag met temperaturen richting 40 graden. Zo’n Titans-weekend bestaat uit twee wedstrijden, op zaterdag en zondag worden telkens heats èn finales gereden dus de twee eerste wedstrijden gingen dit weekend de geschiedenisboeken in.

Op zaterdag werd de Fin Toomas Heikkinen de eerste winnaar ooit van een wedstrijd Titans RX. Heikkinen leidde de finale van start tot finish en liet daarbij de Zweed Kevin Hansen en de Fransman Jerome Grosset-Janin achter zich. Hansen en Grosset-Janin vochten een mooi duel uit om die tweede stek waarbij uiteindelijk Grosset-Janin het onderspit moest delven in een finale die omwille van de extreme hitte ingekort werd van zes naar vijf ronden. In het twaalfkoppige veld wist ook Hayden Paddon, de rally-rijder uit Nieuw Zeeland, de finale te halen en daarin eindigde deze vierde. Een geslaagde conversie van rally naar rallycross voor hem.

Op zondag was de Ier Craig Breen de opvallendste deelnemer. Zaterdag won hij nog de rally van Ieper en zondagochtend tekende Breen present in Essay. Hij nam de plaats in van de Duitser Andreas Steffen die op zaterdag deelnam. Breen liet zich vooral opmerken in de tweede heat waarbij hij zijn heat wist te winnen door de Zweed Timmy Hansen, WK-leider in rallycross, rondenlang achter zich te houden. Breen deed nog meer door later zijn halve finale te winnen terwijl voor de Zweed Kevin Hansen, runner-up in het WK, terwijl Timmy Hansen de andere halve finale win. In de finale stond er even later geen maat op Timmy Hansen die zo de winnaar werd van de tweede wedstrijd Titans RX. Kevin Hansen en Toomas Heikkinen werden respectievelijk tweede en derde.

Het eerste Titans RX-weekend ooit kende nog wat problemen, onder meer met de livestream die te wensen overliet. Daarbij kloeg stichter Max Pucher over de slechte internet-verbinding maar wie maandenlang toeleeft naar de eerste wedstrijd ooit zou hierop toch beter voorbereid kunnen zijn. Daarnaast is het eerlijkheidshalve nog wat wennen aan de looks van de PanteraRX6 “Supercar”. TitansRX wordt namelijk verreden met identieke wagens genaamd PanteraRX6, die volgens de Oostenrijker Pucher niet moeten onderdoen voor de huidige Supercars. Maar qua uiterlijk staan de wagens mijlenver van de Supercars zoals we die kennen. Wat de wedstrijden zelf betreft viel er heel wat actie te beleven, wellicht mede dankzij het feit dat de wagens net evenwaardig zijn. Maar een kamioenschap met slechts 12 wagens? Dan is het hopen op een verdere groei. Verder onthouden we alvast hoe snel Hayden Paddon en Craig Breen zich aanpasten aan rallycross en niet moesten onderdoen voor de rijders met een pak meer ervaring in deze discipline.

De volgende wedstrijden voor TitansRX vinden plaats op het Britse circuit Lydden Hill nabij Dover en dat tijdens het weekend van 27 en 28 juli.

(foto Titans RX)