De kans is groot dat er eind deze week in de Westhoek heel wat over ŠKODA zal worden gepraat! Niet alleen omdat het Tsjechische merk partner is van de Renties Ypres Rally, maar ook omdat er niet minder dan twaalf ŠKODA FABIA R5 aan de start staan in de topklasse van de zesde manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship, een rally die ook meetelt voor het Britse kampioenschap.

Twee van die FABIA R5 krijgen de rechtstreekse steun van ŠKODA België met naast het duo Loix-Tsjoen ook nog de jonge garde met Bedoret-Walbrecq

Freddy Loix: “Plezant om geen favoriet te zijn”“Voor de eerste keer sinds lang kan ik de Ypres Rally afwerken zonder de rol van favoriet te krijgen toegespeeld”, glimlacht Freddy. “En daar ben ik heel blij om! Mijn nieuwe professionele bezigheden nemen heel veel van mijn tijd in beslag en ik werk ook niet langer regelmatig tests af voor ŠKODA Motorsport of Michelin, zoals in het verleden wel het geval was. Voor de Rally van Wervik was het al sinds oktober geleden dat ik nog in een rallywagen had gezeten. En mijn laatste rally dateert al van de East Belgian van 2016. Uiteraard zal ik wedstrijdritme missen, maar dat is niet het belangrijkste. Samen met Pieter wil ik me vooral amuseren! Ik weet dat dit een lange rally zal worden, zeker door de hitte. Toch maak ik me daar geen zorgen over: zelfs op mijn 48ste steek ik nog in een uitstekende fysieke conditie!”

Pieter Tsjoen is helemaal klaar om in het rechterzitje van de ŠKODA FABIA R5 #10 plaats te nemen en trekt heel enthousiast naar de start. “Ik denk dat we een heel goed weekend zullen beleven”, blikt hij vooruit. “Het weer wordt schitterend, waardoor de omstandigheden constant zullen zijn. Zoveel te beter voor ons. Tijdens onze testsessie van afgelopen dinsdag merkte ik al dat Freddy er een hoger tempo kon op nahouden dan tijdens de Rally van Wervik. Hij voelt zich uitstekend aan het stuur van de auto en beweert dat ze heel makkelijk te besturen valt. Als corijder ben ik zeer onder de indruk van zijn rust en kalmte en de manier waarop hij de situatie onder controle houdt. Hij geeft me niet de indruk dat hij met de auto aan het ‘vechten’ is, zoals ik in het verleden bij andere rijders wel kon vaststellen. Alles is berekend, afgemeten. Bij mijn nieuwe team PTR, opgebouwd rond Fabio Lazzerini, is alles geregeld en ik heb er alle vertrouwen in. We zijn geen favoriet, maar ik ken onszelf. We zijn alletwee koersbeesten: als de gelegenheid zich voordoet om een goed resultaat neer te zetten, dan zullen we er alles aan doen om die te grijpen!”

Voor Freddy Loix wordt het ook de eerste keer dat hij het in een grote wedstrijd opneemt tegen zijn beschermelingen Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq. “Ik hoop dat we het elkaar wat lastig kunnen maken”, lacht hij. “Maar ik denk – en hoop – dat die jonge gasten sneller zullen zijn dan ons. We zullen in ieder geval 100 procent samenwerken en alle info delen. Het doel is dat ŠKODA een achtste keer de Ypres Rally kan winnen!”

(persbericht)