In Ieper viel nog er in de rand van de rally nog ander nieuws te rapen ook. Zo kondigde secretaris Jan Huyghe aan dat één week na de Ypres Rally, de Kattenstad een andere legendarische rally zal onthalen: Peking-Parijs, editie 2019.

De eerste “Peking naar Parijs” was er in… 1907! Het was een uitdaging van de Franse krant “Le Matin” om te kijken wat nu het potentieel van de automobiel was. In de zomer van 1907 zou men van Parijs naar Peking rijden. Het traject werd vervolgens omgekeerd omdat men de moessonregens wou ontlopen. Op 10 juni startten er vijf wagens in Peking. Op 10 augustus reed de Italiaanse graaf De Borghese Parijs binnen met zijn Itala wagen uit de Turijnse autofabrieken.

Jan Huyghe (Superstage vzw): “Op zaterdag 6 juli zal Ieper een tussenstop zijn in de befaamde rally Peking-Parijs. Die wordt voor de zevende keer georganiseerd. De 120 deelnemers zijn 35 dagen onderweg om de 18.000 kilometer af te leggen. De inschrijvingen voor het evenement waren op zeven minuten uitverkocht! Ieper is de laatste tussenstop voordat zij de finish in Parijs bereiken. Op zaterdag krijgen we vanaf 15u45 deze deelnemers op bezoek die dan al 34 dagen onderweg zijn doorheen China, Mongolië, Rusland, Polen en Duitsland… Onder hen negen Belgische deelnemers waaronder Anton Gonnissen en Herman Gelan met de Contal Mototri Tricycle, een “triporteur” uit 1907 en de oudste wagen van allen!

Vanaf 15u opent de “Regularity Bar” en nadien is er de aankomst van de deelnemers. Op zondagochtend, vanaf 8u00, vertrekken zij naar de finish in Parijs.

Even aangeven dat de deelnemers op dit moment Sint-Petersburg in Rusland hebben bereikt. Via Vilnius in Litouwen, Warschau en Berlijn gaat het dan naar Parijs… met Ieper als de laatste tussenstop.

(foto: facebook)