Komen in dit stuk Belgen voor? Neen. Moet dit u dan interesseren? Wel…misschien toch. Het Britse Rally kampioenschap heeft Ieper op hun kalender staan en ze zullen dan ook nadrukkelijk aanwezig zijn. Een kort overzicht van wat er over het Kanaal gaande is.

‘Waaipers’. Zo zullen de meeste Britten ons Ieper herkennen. Het wordt hun natuurlijk niet gemakkelijk gemaakt nu de “Rally van Ieper” sedert enkele jaren officieel “Ypres” is. In Ieper start voor de Britten de tweede helft van hun British Rally Championship en ook bij hen staat de naam Ieper hoog aangeschreven. Er wordt zelfs gerefereerd naar de “meest uitdagende proeven dit jaar in het Britse kampioenschap”. En ook de Britse toppers kijken uit naar de confrontatie met vedetten als Craig Breen, Kevin Abbring en uiteraard Freddy Loix!

Britser dan Tom Cave, de man die voorlopig aan de leiding van het kampioenschap staat, komen ze niet: bleek, sproeterig en … roodharig! Zelf is hij trotser op zijn Welsche identiteit. Met de Hyundai i20 R5 moest hij opgeven in zijn thuiswedstrijd, de Cambrian Rally, maar zegevierde daarna in de West Cork Rally en in de Pirelly Rally in Kielder Forest. De regerende kampioen, Matt Edwards, won in Wales en hij staat voorlopig op de tweede plaats in de rangschikking met zijn door M-Sport geprepareerde Ford Fiesta R5

Marty McCormack (Skoda Fabia) en merkgenoot Rhys Yates (vorig jaar nog winnaar in Wervik) zijn gekend in de Westhoek en mikken op een goed resultaat. Ze krijgen het gezelschap van asfalt specialist  Alex Laffey (M-Sport Ford Fiesta R5)

De Britse rijders zullen vooral mikken op een goede klassering binnen hun eigen kampioenschap maar zullen het natuurlijk niet nalaten te gaan voor een mooie klassering in Ieper, als die kans zich voordoet. Kunnen ze de toppers bedreigen? Dat is onwaarschijnlijk maar Ieper is Ieper… en wanneer de strijd zijn slachtoffers eist en de machinerie begint te falen op zaterdagnamiddag is er veel mogelijk. Dus, toch maar in het oog houden, deze Britten, ze zijn op voorhand nog niet afgeschreven.

(foto’s: British Rally Championship Media Office)