Maxime Martin start vandaag (zaterdag) voor de vijfde maal in de 24 Uur van Le Mans. Na een moeilijke editie in 2018, heeft de Brusselaar iets recht te zetten, en zijn Aston Martin lijkt alvast veel competitiever dan afgelopen jaar.

De wagen is op alle vlakken beter dan 12 maanden geleden, gelukkig maar”, lacht Maxime Martin die ons ontvangt in de hospitality van het prestigieuze Britse merk. “We hebben de voorbije maanden enorm veel gewerkt met het hele team en dat voel je. Bovendien bewijzen onze twee zeges in het WK Uithouding, de laatste in Spa goed anderhalve maand geleden, dat we op de juiste weg zitten. Opgepast, de auto hier in Le Mans is aangepast aan de hoge snelheden dus rijden we niet helemaal met dezelfde bolide als tijdens de overige races van het WK Uithouding.”

Over zijn kansen is Maxime Martin duidelijk: “Het is een aartsmoeilijke race om te winnen, met 17 absolute topteams van zes topmerken. Daar kan je geen voorspelling mee doen. Het zal hard tegen onzacht zijn en zondagmiddag kan je een eerste stand van zaken opmaken. We hebben onze kans en ik ga alles geven, dat staat vast. Verder mogen we geen fouten maken en moet tijdens de pitstops echt alles perfect lopen. Hier ligt het niveau zo hoog dat je werkelijk nergens iets aan het toeval mag overlaten.”

Hoe lyrisch hij over het niveau van de 24 Uur van Le Mans ook is, Maxime Martin komt zeer verrassend uit de hoek als het gaat over de keuze tussen winst in de 24 Uur van Le Mans in die felbevochten GT-klasse of een tweede winst in de 24 Uur van Spa, over anderhalve maand, maar dat uiteraard algemeen: “Gezien de familiale historiek in Spa, de vier zeges van mijn papa (Jean-Michel Martin), het feit dat het een thuisrace is en het bovendien om een algemene zege gaat, neen geef me dan maar Spa opnieuw. Ik moet trouwens sowieso nog driemaal winnen, om mijn vader te evenaren. Uiteraard als we morgen met Aston, in het nieuwe reglement voor de algemene zege strijden in Le Mans, dan trek ik mijn woorden terug! Le Mans winnen, is en blijft samen met F1 het hoogste wat er is.”