Volgend weekend trekt het Wereldkampioenschap Rallycross naar het Noorse Hell voor de vijfde manche van het seizoen. Hell, niet ver van Trondheim, luidt het begin in van een Scandinavisch tweeluik, want enkele weken later is er de manche in het Zweedse Höljes. Die wedstrijden zijn samen met de wedstrijd in het Franse Lohéac zowat de populairste op de kalender.

Drie landgenoten zullen we aan het werk zien op zaterdag 15 en zondag 16 juni. Guillaume De Ridder uiteraard als permanent rijder in het WK met zijn Renault Clio en Steve Volders is één van de permanente deelnemers in RX2. Als derde zien we Enzo Ide. Ide staat op de inschrijvingslijst van de Europese Supercars en rijdt opnieuw mee met het team van JC Raceteknik en dat met een Audi S1. In Spa had Ide in dat team nog niemand minder dan Mattias Ekström, ex-wereldkampioen rallycross, aan zijn zijde en ook ditmaal krijgt hij een klepper naast zich met de Zweed Robin Larsson. Larsson won enkele weken geleden nog in Silverstone en is dit jaar één van de absolute topfavorieten voor de Europese titel. Die titel veroverde hij al eens in 2014.

Alle ogen zijn uiteraard in de eerste plaats gericht op het Wereldkampioenschap zelf. En daar hoopt Guillaume De Ridder  eindelijk de pechduivel achter zich te laten en net als in Barcelona nog eens de halve finale te bereiken met de Clio van GCK Academy. Het is Timmy Hansen die met de Peugeot 208 van Team Hansen MJP als leider naar Noorwegen komt. Hij telt 4 punten meer dan zijn broer Kevin en 11 meer dan de Noor Andreas Bakkerud. Bakkerud is er met de Audi S1 van Monster Energy RX Cartel uiteraard op gebrand de winst thuis te houden. En wat te denken van de Rus Timur Timerzyanov die na zijn winst in Spa niet meer zo lang wil wachten op een volgende overwinning met zijn Hyundai i20? En uiteraard moeten we hier zeker het debuut vermelden van de Nederlander Kevin Abbring die de Skoda Fabia van ES Motorsport zal besturen. Abbring kent de wagen al langer, want hij testte de voorbije winter ettelijke kilometers met deze Fabia.

De winnaars kennen we zondagnamiddag rond 16u en dan weten we uiteraard ook of Hell de hemel was voor onze landgenoten.

(foto J Dingenen, De Ridder en Ide  tijdens de handtekeningsessie in Spa, nu beide in Hell)