Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopez zijn na de eerste kwalificatiesessie voor de 24 Uur van Le Mans de voorlopige polesitters van de 87ste editie. Ondanks een behoorlijk zware crash bleef de Toyota #7 de SMP Racing BR1 #17 nipt voor.

Het was even schrikken toen goed drie kwartier voor het einde van de eerste nachtsessie de leidende Toyota #7 met Mike Conway achter het stuur vol in de leidende LMP2-wagen knalde. Roberto Gonzalez kwam na een spin in de laatste chicane met de #31 DragonSpeed Oreca plots opnieuw de baan op en kon door Conway niet meer ontweken worden. Als bij wonder konden beide wagens later opnieuw de baan op en behielden ze hun voorlopige pole in hun klasse.

Stéphane Sarrazin, Egor Orudzhev en Sergey Sirotkin volgen met de SMP Racing BR1 #17 op de tweede plaats om amper vier tienden van de snelste Toyota. De derde plek is voor de snelste Rebellion, de #3 van onder meer Thomas Laurent, gevolgd door de tweede Toyota #8 van Fernando Alonso en de DragonSpeed BR1 #10 van onder meer de Nederlander Renger van der Zande. De SMP Racing BR1 #11 van onze landgenoot Stoffel Vandoorne staat op een voorlopige zevende plaats.

In LMP2 is het dus de Oreca van DragonSpeed met de voorlopige pole, met naast Roberto Gonzalez ook Pastor Maldonado en Anthony Davidson aan de knoppen. De Signatech Alpine #36 is voorlopig tweede, gevolgd door de Ligier #22 van United Autosports.

Ford in extremis in GT

Maxime Martin (Aston Martin #97) stond lang als eerste gerangschikt in GTE Pro, maar moest tevreden zijn met een voorlopige derde plek in de klasse. De Ford #67 van Harry Tincknell ging het snelst in 3’49.530 en was nipt sneller dan de Porsche #93 van Nick Tandy. Laurens Vanthoor volgt op een voorlopige zesde plaats. Olivier Pla werd in de Ford #66 dan weer het slachtoffer van een behoorlijk zware crash bij het uitkomen van de Porsche Curves.

De Dempsey-Proton Porsche #88 van Matteo Cairoli, Giorgio Roda en Satoshi Hoshini is de voorlopige polesitter in GTE Am. Morgen staan nog twee avondsessies van telkens twee uur op het programma om 19u00 en 22u00.

Foto’s © Vincent Huybrechts