Het zag er lang naar uit dat onze landgenoot Stoffel Vandoorne in de SMP Racing BR1 – Gibson #11 de snelste tijd zou realiseren tijdens de vrije training voor de 24 Heures du Mans. In de absolute slotfase zette Kamui Kobayashi (Toyota #7) in 3’18.091 evenwel alsnog de snelste chrono op de tabellen.

De vier uur durende vrije training in Le Mans werd gereden onder wisselende weersomstandigheden en eindigde droog en zonnig. Kobayashi profiteerde daarvan om in de slotfase de snelste tijd af te snoepen van Vandoorne, die in de LMP1 van SMP Racing uiteindelijk net geen twee seconden moest toegeven op de snelste Toyota.

Ondanks problemen in de slotfase was het de Rebellion #3 van Gustavo Menezes die de derde tijd liet optekenen. Ook deze wagen stond lang bovenaan de tijdenlijst op het moment dat Toyota het achterste van de tong nog niet liet zien. De tweede Toyota, die van Fernando Alonso, Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima, deed het nog rustig aan en was goed voor P4.

In LMP2 was de snelste tijd voor de IDEC Sport Oreca van Paul-Loup Chatin, Paul Lafargue en Memo Rojas.

Vanthoor top in GT

Ook een tweede Belg, Laurens Vanthoor, deed het goed tijdens de vrije training en was met zijn Porsche #92 samen met Kevin Estre en Michael Christensen het snelst onderweg in GTE Pro. Een tweede Porsche (#94), van youngsters Sven Müller, Mathieu Jaminet en Dennis Olsen, was tweede voor de Ferrari #71 van Sam Bird, Davide Rigon en Miguel Molina.

In GTE Am was de toptijd voor Julien Andlauer samen met Matt Campbell en Christien Ried in Porsche #77 van Dempsey-Proton Racing. De sessie ging eenmalig op rood na een crash voor een tweede Porsche van Dempsey-Proton op de rechte lijn van de Hunaudières. Deze Porsche draagt de gekende groene kleuren van de formatie rond Tracy Krohn. Die laatste moest naar het ziekenhuis voor onderzoeken maar zou volgens de eerste berichten bij bewustzijn zijn.

De eerste kwalificatiesessie staat vanavond tussen tien uur en middernacht gepland.

Foto © Vincent Huybrechts

Lees ook:

Le Mans 24: de praktische info