Na Spa-Francorchamps en Zolder diende Circuit Zandvoort als decor voor de derde manche van de Porsche Carrera Cup Benelux.  Zaterdag kregen de 17 rijders een opdrogende piste voorgeschoteld en op zondag was het circuit poederdroog, maar telkens weer zorgden ze in het duinencircuit voor het spektakel.

Max van Splunteren (Team GP Elite) beleefde een schitterend weekend met een eerste plaats in race 1 en een tweede in race 2, wedstrijd die werd gewonnen door de indrukwekkende nieuwkomer in de Porsche Carrera Cup Benelux, Kay van Berlo (Bas Koeten Racing).

Race 1: Van Splunteren verrast Hartog

Loek Hartog (Bas Koeten Racing) wist dan wel de pole positie voor de eerste race te veroveren, bij de start slaagde hij er niet in om zijn plek vast te houden. Max van Splunteren (Team GP Elite) nam onmiddellijk het voortouw en gaf dat niet meer uit handen. “Toch kwam ik niet uitstekend weg”, stelde Max. “Maar wel beter dan Loek. Nadien moest ik hard doorduwen om een kleine voorsprong te behouden, maar tegelijk wou ik wel mijn banden sparen. Soms kwam hij wat dichter, maar aan het eind had ik door dat ook hij met hoge bandenslijtage te maken kreeg.”

Na lange tijd de leider onder druk te hebben gezet, kreeg de 16-jarige Nederlander in de slotfase te maken met een leegloper, maar hij wist wel nog net zijn tweede plaats vast te houden, ten nadele van Xavier Maassen (DVB Racing). Nieuwkomer Kay van Berlo (Bas Koeten Racing), als vierde gestart, baarde opzien. Na even de vierde plek te hebben verloren ten nadele van Dylan Derdaele, wist Kay snel zijn positie terug te winnen, waardoor hij de kampioen van 2016 belangrijke punten ontzegde.
“Pas vorige woensdag reed ik voor het eerst met mijn Porsche 911 GT3 Cup”, stelde de 18-jarige Nederlander. “Ik kom uit een LMP3, een heel andere wagen. Maar ik koos voor de Porsche Carrera Cup voor de kwaliteiten van de auto, en met de hoop carrière te maken op basis van een Porsche Cup, zoals heel wat rijders voor me. Door de wisselende weersomstandigheden kreeg ik de wagen in heel wat verschillende situaties onder de knie, en heb ik ook geleerd hoe de banden te beheren. Een vierde plaats, na Dylan opnieuw te kunnen passeren, is uiteraard een heel mooie start.”

Bij de rijders uit Klasse B wist Ziad Geris (Team GP Elite) de hele race lang Roger Grouwels (RaceArt) achter zich te houden. Deze laatste verstevigde echter zijn leidersplaats in de tussenstand, want Nicolas Saelens (Belgium Racing) tikte pas als derde aan.

Race 2: ongelooflijke zege voor van Berlo

Kay van Berlo deed op zondag nog beter. Als derde op de grid nam de nieuwe rijder van Bas Koeten Racing al bij de start de teugels in handen… om ze nooit meer uit handen te geven! Zelfs een safety car interventie, na een aanrijding tussen Roger Grouwels, Tijn Jilesen en Daan van Kuijk bracht de leider niet van streek. Max van Splunteren en Dylan Derdaele vergezelden de verbazingwekkende van Berlo op het podium. “Als nieuwkomer had Kay niets te verliezen, hij nam dan ook een hele goede start”, stelde Max. “Ik heb nog geprobeerd om het verschil te beperken, maar ik had Loek vlak achter me. Na de neutralisatie wist hij me te passeren, maar ik hield de druk hoog en hij ging in de fout. Deze tweede plek is een goed reulstaat en ik kan zo belangrijke punten voor het kampioenschap scoren.”

Bij de rijders uit Klasse B herhaalde Ziad Geris zijn zege van daags voordien, en door de opgave van Roger Grouwels doet hij een uitstekende zaak in het kampioenschap.

De Porsche Carrera Cup Benelux blijft voorlopig in Nederland, want van 19 to 21 juli wordt op het TT Circuit van Assen de tweede seizoenshelft ingezet.

(persbericht/ed.: wb)