De Zweed Timmy Hansen wist met zijn Peugeot 208 van Team Hansen MJP in Silverstone de vierde manche van het Wereldkampioenschap rallycross te winnen. En dat was minder evident dan het lijkt.

Timmy Hansen was op zaterdag de snelste in heat één en twee, op zondag nam de Noor Andreas Bakkerud met zijn Audi S1 van Monster RX Cartel het ccommando over door de derde en vierde reeks te winnen. Bakkerud kwam slechts zes puntjes te kort om eerste te zijn na vier heats, die eer bleef weggelegd voor Timmy Hansen. Daarna wisten beide rijders elk hun halve finale te winnen waardoor ze naast elkaar op de eerste rij van de finale mochten postvatten. Achter dat duo zagen we de Brit Liam Doran (Monster RX Cartel, Audi S1) en de Zweed Anton Marklund (GCK, Renault Mégane) op rij twee en de Hongaar Krisztian Szabo (EKS, Audi S1) en de Duitser Timo Scheider (All-inkl.com, Seat Ibiza) op rij drie. Het was Bakkerud die het snelst uit de startblokken kwam maar Timmy Hansen zat voortdurend op zijn achterbumper. Hansen was de eerste die halfweg ging jokeren en reed daarna enkele supersnelle rondjes waarbij hij even later in de voorlaatste ronde de leiding over nam toen Bakkerud in de jokersectie dook. Hansen op één en Bakkerud kaapte de tweede plek weg voor een erg verdienstelijke Anton Marklund. Die laatste bezorgde GCK het eerste podium van het seizoen. Timmy Hansen neemt de leiding in het kampioenschap over van zijn jongere broer Kevin Hansen nadat die niet verder raakte dan de halve finale. Kevin Hansen ging in de fout bij het nemen van de joker in de halve finale waarvan Anton Marklund en Timo Scheider konden profiteren.

Pech voor De Ridder
Onze landgenoot Guillaume De Ridder kende een erg ongelukkige zondag. De Ridder leek nochtans in staat zijn plaats voor een halve finale te kunnen verdedigen maar in reeks drie liep het mis toen enkele bochten na de start zijn Clio links vooraan de volle laag kreeg van de Audi S1 van de Brit Liam Doran. Doran was even daarvoor in duel met zijn landgenoot Oliver Bennet en verloor de controle op de jump waar ze beide over vlogen. In zijn poging alsnog de volgende bocht in te sturen knalde de neus van Dorans Audi vol tegen het linker voorwiel van de Clio van de onfortuinlijke De Ridder. Het team van GCK Academy kreeg de wagen gerepareerd maar dat was enkele seconden te laat volgens de stewardfs om nog te kunnen deelenmen aan de vierde en alles beslissende heat. Weg halve finales. De Ridder hoopt nu op meer geluk in het Noorse Hell binnen enkele weken.

Euro RX Supercars: winst voor Larsson
De Zweed Robin Larsson maakte zijn favorietenrol waar in het FIA Europese kampioenschap voor Supercars en won meteen de eerste wedstrijd voor de Europese Supercar-rijders met de Audi S1 van JC Raceteknik. De finale in deze Europese klasse werd een thriller van formaat waarbij Larssons landgenoot Thomas Bryntesson voortdurend onder de achterspoiler van Larssons Audi reed met zijn VW Polo. Vlak na hen werd de Fransman Jean-Baptiste Dubourg derde met zijn Peugeot 208.

RX2: Oliver Eriksson opnieuw
De Zweed Oliver Eriksson was voor de derde keer op rij de snelste in de klasse RX2 en leidt ondertusseb comfortabel met 89 punten van het maximum van 90 te behalen punten. De Fin Jesse Kallio (tweede) en de Let Vasily Gryazin (derde) vervolledigden het podium. Onze landgenoot Steve Volders werd vijfde in zijn halve finale.

De volgende WK-wedstrijd staat gepland tijdens het weekend van 15 juni en dat in het Noorse Hell niet ver van Trondheim.

(foto’s Johnny Loix)