Polesitter Lewis Hamilton (Mercedes) heeft de Grote Prijs Formule 1 van Monaco gewonnen en droeg zijn zege op aan de overleden Niki Lauda. Max Verstappen (Red Bull) finishte als tweede, maar kreeg een tijdstraf en mocht daardoor niet plaatsnemen op het podium.

Na zijn dramatische kwalificatie probeerde Ferrari-rijder Charles Leclerc terug te vechten, maar een overmoedig manoeuvre in Rascasse verknoeide zijn race en zorgde bovendien ook voor een tussenkomst van de safety car. Leclerc reed lek, verloor heel wat stukken van zijn Ferrari en zou later opgeven.

Enkele toppers maakten tijdens de neutralisatie een pitstop en Verstappen ging voorbij aan Valtteri Bottas (Mercedes). De Nederlander kwam voor de Fin de pits uit gereden, maar een ‘unsafe release’ leverde hem wel vijf seconden tijdstraf op. Verstappen zette Hamilton in de laatste ronden onder druk en tikte de Brit in de absolute slotfase zelfs van de baan in de chicane in een poging om nog naar de overwinning te rijden. Vreemd, want Verstappen had zoals gezegd al een straf van vijf seconden aan zijn broek.

Sebastian Vettel (Ferrari) en Bottas mochten daardoor mee op het podium terwijl Verstappen genoegen moest nemen met de vierde plaats. Pierre Gasly zette met zijn Red Bull de snelste rondetijd neer en scoort zo nog een extra WK-punt bovenop zijn vijfde plek. Carlos Sainz (McLaren), Toro Rosso-rijders Daniil Kvyat en Alexander Albon, Daniel Ricciardo (Renault) en Romain Grosjean (Haas) scoorden de overige punten.

In de WK-tussenstand heeft Hamilton nu zeventien punten meer dan Bottas. Het WK gaat over twee weken verder op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal (Canada).

Foto © Mercedes AMG F1/Wolfgang Wilhelm