Het FIM EWC wereldkampioenschap Endurance neemt een belangrijke stap in zijn ontwikkeling met de organisatie van een wedstrijd van 24 uren op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps. De 24U Spa Motos zal plaatsvinden begin juni 2022. Deze wedstrijd zal innoveren met zijn onuitgegeven format, met een nachtelijke start op vrijdagavond, en een unieke ervaring voor de toeschouwers op zondag.

Tussen 1973 en 2003 was de 24u van Luik al een gerenommeerde wedstrijd op de wereldwijde Endurancekalender. Nu zal de legendarische naam van Spa-Francorchamps, met zijn ultrasnel golvend parcours en zijn bekende Raidillon, het FIM EWC kampioenschap vanaf juni 2022 komen verrijken.

De 24U Spa Motos wordt ongetwijfeld de meest veeleisende, maar ook de meest opwindende race van het World Endurance Championship in een nieuw format: de start zal gegeven worden bij zonsondergang op vrijdag om 22u, en op zaterdagavond is er dan de aankomst. De zondag zal volledig aan de fans gewijd zijn. De grote merken van het kampioenschap kunnen immers tot 10.000 fans uitnodigen om zelf op hun eigen motor een paar rondjes te rijden op het circuit van Spa, in de allerbeste veiligheidsomstandigheden, en in de nabijheid van de kampioenen.

Door de 24U Spa Motos te verbinden met de 24U Motos, met de Bol d’Or, met de wintermanche van de 8 Hours of Sepang en met de grote finale van de Suzuka 8 Hours, zal het seizoen 2021-2022 van de FIM EWC een nieuwe dimensie binnentreden.

Deze grote stap zal het sportieve niveau van het kampioenschap nog verder verhogen, nieuwe internationale piloten aantrekken en de identiteit van de FIM EWC versterken als dé referentie voor races die veeleisend zijn voor teams en voertuigen.

François Ribeiro, Head of Eurosport Events

“Het is een belangrijke dag voor de Endurance-wereld. Racen op Spa-Francorchamps is een van de mooiste sportieve uitdagingen die we onze piloten en onze teams kunnen aanbieden. Tussen traditie en innovatie, zullen ze zich 24 uur lang met elkaar kunnen meten op dit legendarische parcours. Ze zullen van start gaan op vrijdagavond 22u, om zaterdag te finishen in de sfeer van een groot volksfeest.
De 24H Spa Motos zal bijdragen aan de verdere verhoging van het niveau van het wereldkampioenschap, iets wat Eurosport Events al nastreeft sinds het de promotor is. Het is een enorme uitdaging om het mooiste circuit van de wereld aan te passen aan de FIM-veiligheidsnormen zonder te raken aan het oorspronkelijke traject en zonder in te gaan tegen de FIA-normen voor de Formule 1. Er wordt dan ook nauw samengewerkt met beide internationale federaties. Al vanaf de eerste besprekingen in mei 2016, hebben de Voorzitter van het circuit van Spa-Francorchamps, Melchior Wathelet en zijn algemeen directeur , Nathalie Maillet, dit project met vastberadenheid aangepakt. Ik dank ook Pierre-Yves Jeholet, vice-Minister-President en Minister van Economie in de Waalse Regering, zonder wie we deze nieuwe pagina in de honderdjarige geschiedenis van het circuit van Spa-Francorchamps niet hadden kunnen schrijven. Leve de terugkeer van de Endurance motoren op Spa!”

 Melchior Wathelet, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Spa-Francorchamps

“De terugkeer van de Endurance Moto op Spa-Francorchamps maakt integraal deel uit van de diversificatiestrategie van het Circuit en gebeurt op de mooiste manier, met een historische race die toch hedendaags is dankzij een nieuwe wedstrijdconfiguratie die er heel interessant uitziet. “

 Nathalie Maillet, CEO van het Circuit van Spa-Francorchamps 

“Wij zijn heel trots om de terugkeer van de Endurance Moto op het Circuit van Spa-Francorchamps te mogen aankondigen. Nu ons eeuwfeest dichterbij komt, is het ook iets heel symbolisch. De eerste wedstrijd die in 1921 op het Circuit werd gehouden, was immers een motorwedstrijd. Het Circuit van Spa-Francorchamps is een fantastische plek voor motorsporten, zowel voor de tweewielers als voor de vierwielers. Het binnenhalen van een nieuw wereldkampioenschap op ons historische parcours toont nog maar eens de aantrekkelijkheid van ons Circuit. We zijn verheugd deel uit te maken van een Kampioenschap vol prestigieuze races.”

(persbericht)