Het werd een moeilijk weekend voor fans en deelnemers aan het World Superbike in Assen, Nederland. Zo kregen we te maken met vertragingen in het uurschema en afgelaste races.  We kregen echter een gekende winnaar: Alvaro Bautista.

Op zaterdag werd race1 eerst uitgesteld wegens…sneeuw (!) en toen men eindelijk klaar was om van start te gaan ging de sneeuw over in een hoosbui en besloot men om de race te schrappen. Zondag werd er dan een gewijzigde timing voorgesteld: de superpole race werd geschrapt, in dat tijdslot werd dan race1 gehouden gevolgd door race2.

Wanneer een leek vraagt: “wat is een superbike wedstrijd”, dan zou het antwoord kunnen zijn “Het is een race tussen 18 motorrijders en op het einde wint Alvaro Bautista!”. Inderdaad. De Spanjaard en de onkklopbare Ducati Panigale maakten er 11 zeges op … 11 races van! In gekende stijl ging Bautista er vanop pole vandoor in race1, met Rea en de Kawasaki in de achtervolging. Het werd de tiende zege van Bautista en de … 10de tweede plaats voor Rea. In Race2 leek Bautista dan even problemen te hebben toen Rea onmiddellijk de kop overnam. Maar uiteindelijk ging Bautista over Rea en trok zich los. Maar het werd geen 11de heruitgave van de Bautista-Rea dubbel want deze keer plaatste lokale held Michael Van der Mark zijn Yamaha op de tweede plaats.

Bautista leidt dus, ondanks de ingeleverde 250 t/min, nog steeds ongeslagen het kampioenschap voor Rea, Van der Mark en Lowes.

WorldSSP: ijskoude Caricasulo

In World Supersport zagen we een uitermate boeiende race waarbij een groepje van een zevental rijders knokte voor het podium en de zege. Randy Krummenacher kon met zijn Yamaha zeventien en een halve ronde van de achttien rondes leiden… en toen was er Bardhal ploeggenoot Federico Caricasulo, die hem ijskoud pakte in een decisief en mooi maneuver, en met de zege aan de haal ging. Thomas Gradinger (Kallio Racing Yamaha) bezette de derde trede van het podium. Onze landgenoot Loris Cresson haalde met zijn Kallio Yamaha een dertiende plaats en punten. In de WK tussenstand leidt Krummenacher voor Caricasulo en de Fransman Cluzel, allen op Yamaha. Loris Cresson staat op de 12de plaats van 22 geklasseerde rijders.

WorldSSP300 met knotsgekke race

De kleinste klasse in het WorldSBK circus leverde een ongezien spektakel. Liefst 19 rijders overschreden de finish binnen de 2,3 seconden! Voor de tweede opeenvolgende race won de Spanjaard Manuel Gonzalez (Kawasaki ParkinGO Team) voor de publieksleiveling, Nederlander Scott Deroue (Kawasaki Motoport) en de verrassende Jan-Ole Jahnig (Freudenberg KTM Junior Team).

(foto: Kallio Racing)