Er kwam geen zevende opeenvolgende overwinning voor Marc Marquez en de Honda op het “Circuit of the Americas” in Austin. Alex Rins stootte de Spanjaard van de troon en haalde zijn eerste winst in de koningsklasse.

HEt was een moeilijk weekend voor de MotoGP, met slecht weer en afgelaste sessies, maar op racedag barstte het spektakel dan helemaal los en dat spektakel brachten de rijders zelf. Eerst was er Marc Marquez, de ongeslagen koning van COTA. Met zes opeenvolgende zeges op het Amerikaanse circuit oftewel: elke race die hier in de MotoGP gereden werd kwam op naam van de Spanjaard. En na zijn verpletterende pole leek het erop dat editie zeven van de Marquez show in de maak was.

De Spanjaard kwam goed weg, nam Rossi op sleeptouw maar verdween dan langzaam maar zeker aan het einder. Tot hij onverhoeds onderuit ging… En het Marquez handelsmerk, namelijk snel weer opstaan en de baan kiezen, dat was er deze keer niet bij. Marquez trachtte de motor verschillende malen te starten maar viel uiteindelijk toch en de opgave volgde. Meteen was er sensatie in de maak want Rossi kon zijn eerste zege in twee jaar halen, een bewijs dat de legende terug was. Maar dat was buiten Rins gerekend, die aantoonde dat er met Suzuki wel degelijk rekening diende worden gehouden. De lange Spanjaard ging binnendoor aan Rossi, sloeg een ronde later een aanval van de grootmeester af, die zich verremde en wijd ging en pakte uiteindelijk zijn eerste zege in de MotoGP. Geschiedenis werd dus geschreven terwijl in de tussenstand Dovizioso (uiteindelijk vierde) de leiding in handen neemt voor Rossi, Rins en Marquez, allen op een kluitje.

Moto2: Dynavolt dubbel

De Zwitser Tom Lüthi (Dynavolt Intact GP) pakte de zege in de Moto2 race voor zijn Oostenrijkse teamgenoot Marcel Schrötter. Jorge Navarro (Beta Tools Speed Up) vervolledigde het podium. Achter hen schakelden Joe Roberts, Fabio Di Giannantonio en Xavi Vierge elkaar uit bij een carambole bij de start en even later schoof kampioenschapsleider orenzo Baldassarri toen hij het achterwiell van Jorge raakte. Alex Marquez leek lange tijd aanspraak te kunnen maken op de overwinning maar hij viel terug met bandenproblemen naar het einde van de race toe. In het kampioenschap blijft Baldassari wel leiden voor Schötter en Luthi.

Moto3: Canet op de lijn

In de kleinste klasse bleef Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team KTM) op de lijn voor aan de Bester Capital Dubai KTM ploeggenoten
Jaume Masia en Andrea Migno na een strijd om de zege in een heetgebakerd groepje van vijf rijders.  Kampioenschapsleider Toba ging onderuit en in de tussenstand deelt Jaume Masia nu de leiding met Aron Canet.

(foto: motogp.com)