De openingsrace van de Blancpain GT Series Endurance in Monza is uitgedraaid op een dubbele verrassing. Dat Porsche de zege zou wegkapen, was vooraf al geen vaststaand feit en dat het nagelnieuwe Dinamic Motorsport er in zou slagen om ROWE Racing van de zege te houden, is misschien nog een grotere verrassing. Hou u nu vast voor de namen van de winnaars: Klaus Bachler, Andrea Rizzoli en Zaid Ashkanani. Voor de Belgen werd deze openingswedstrijd van de Blancpain een tegenvaller. Enkel Maxime Soulet kon met zijn Bentley als zesde de meubelen redden. WRT werd in de slotfase van de race helemaal weggeveegd met een reeks lekke banden, een euvel dat ook de Aston Martin van Maxime Martin trof.

Foto: © Jurgen Evers

Het leek er geruime tijd op dat de #25 Sainteloc Audi van Gachet-Palette-Haase in Monza zou winnen, maar de epidemie van lekke regenbanden op het einde van de race, de piste droogde op, trof ook het Franse team. De jagende Porsche 911 GT3-R profiteerde en won zeer verrassend deze eerste afspraak van het seizoen. Lamborghini pakte de tweede plaats met de #563 van Caldarelli-Lind-Mapelli en de derde stek was voor Black Falcon en Mercedes met Buurman-Stolz-Engel.

In de diverse categorieën won de AKKA Mercedes van Bastian-Bogulaskiy-Fraga in de Silver Cup, terwijl in Pro-Am de zege weggelegd was voor Tempesta Racing Ferrari en in Am won Lamborghini met Barwell.

Van Belgische zijde zagen we verder de Ferrari van Louis Machiels al vroeg uit de wedstrijd verdwijnen na een stevige tik van een Mercedes, de BMW van Boutsen Ginion verloor een wiel. De Lamborghini van het Waverse team werd vijfde in Am voor de Lexus van Delhez.