Rally is net als fietsen, je verleert het nooit. Door de winst te pakken in de R-GT reeks afgelopen weekend in de Spa Rally, toonde Pascal Gaban dat de jaren van afwezigheid niets hadden veranderd aan zijn stuurkunsten. Vijf jaar na zijn laatste race (Legend Boucles 2014) of acht jaar na zijn laatste ‘echte’ rally met uitzondering tot een kleine test in de Boucles Claviéroises, kan het duo Gaban-Delmelle alleen maar spreken van een geslaagde comeback op de Porsche 997 GT3 3.6L die recent werd aangeschaft door zijn nieuwe structuur, Gaban Motorsport.

“We stonden meteen aan de leiding in de GT-klasse en dat voor andere Porsches met een 3.8L motor. Ik wist dat de delicate weersomstandigheden tijdens deze Spa Rally ervoor zouden zorgen dat de kloof op prestatievlak kleiner zou zijn en we hebben uiteindelijk het hele weekend van start tot finish gedomineerd. Enkele kleine motorstoringen die veroorzaakt werden door een defecte bobine en een fout in KP Theux op zaterdagavond zorgden voor wat problemen. De ruim veertig seconden voorsprong die ik had op Frédéric Bouvy, waren dus al sterk verminderd, vooral toen ik zondagochtend in de 1e KP naast het Circuit van Francorchamps bij de start stil viel. Ik raakte echter nooit in paniek en ik wil ook iedereen bedanken voor de goede sfeer die heerst tussen de hoofdrolspelers van de GT-klasse”, aldus de sprankelende vijftiger.

Aan de zijde van Pascal, kon Jean-Pierre Delmelle aan de laatste TRC zijn emoties van geluk nog moeilijk verbergen, hij die twee jaar geleden gediskwalificeerd werd met Cédric Cherain, winnaar van deze editie. “Pascal heeft me opnieuw verbaasd. Als sommigen twijfelden na onze start in de Boucles Claviéroises, was het niet mijn geval. Hij weet zeker hoe hij een Porsche op de meest efficiëntie manier moet besturen. “Gabanen” heeft het nog niet verleerd en ik heb echt genoten van dit weekend. We reden een slimme race zonder ooit in paniek te raken.”

De Porsche in de kleuren van Gestanet eindigt ook op een zeer mooie zesde plaats in het algemeen klassement en wint de R-GT met ruim veertig seconden voorsprong op de Porsche 997 van Fred Bouvy, die nu al uit is op wraak in de Rally van Wallonië of de Rally van Condroz op het einde van het seizoen.

Pascal Gaban en Jean-Pierre Delmelle spreken dus nu al af met hun supporters op de Rally van Wallonie, die plaats zal vinden eind april in de regio Namen.

(Foto’s: Jérôme Fiasse en Quentin Carpentier)