Het 2019 FIA European Rally Championship gaat morgen van start met de Rally van de Azoren. Regerend kampioen Alexey Lukyanuk komt er aan de start met de Citroën C3 R5 en is een van de liefst 21 R5 wagens die er zijn ingeschreven.

De Volkswagen Polo R5 is de nieuweling in de competitie en devbuteert in het EK Rally in handen van Marijan Griebel. De regerende Duitse kampioen en dubbelkampioen bij de ERC Juniors treedt er aan met de Baumschlager Polo R5 naast viervoudig Hongaars kampioen Norbert Herczig. Lukyanuk krijgt in het Citroën kamp de Zweedse belofte Mattias Adielsson en voormalig Azoren winnaar Bernardo Sousa naast zich. Team OSCARO zet voor Pierre-Louis Loubet een Skoda Fabia R5 in. Ricardo Moura, Łukasz Habaj en Chris Ingram zijn enkele van de 13 rijders die met de Tsjechische wagen onderweg zijn. Drievoudig Portugees kampioen Bruno Magalhães zet in op de Hyundai i20 R5 en thuisrijder Miguel Correia start met een Ford Fiesta R5.

Grégoire Munster komt aan de start van het FIA ERC3 Junior Championship en is met Louis Louka present op de Azoren voor het ADAC Opel Junior team. Zij starten er gesterkt door hun twee overwinningen in het Belgische Junior kampioenschap. “Ik sta te popelen om die fantastische proeven op de Azoren aan te vangen in mijn Adam R2“, vertelde Munster vooraf. “Ik heb me voorbereid zoals voor iedere rally, met een specifiek trainingsprogramma en door de on-board beelden van diverse rijders te bestuderen. Het enige wat ik nog mis is wat ervaring op gravel.”

ERC Junior, ERC2 en ERC3

Achttien toekomstige rally-sterren zullen proberen punten te halen voor het kampioenschap. Zes van hen dingen meer in het FIA ERC1 Junior Championship (met R5 wagens) en twaalf anderen nemen deel in het FIA ERC3 Junior Championship, dat enkel voor R2 wagens open staat. De Ciprioot Alex Tsouloftas, de Portugees Pedro Almeida, de Tsjech Jan Talaš, de Duitser Roman Schwedt en de Zweed Elias Lundberg zijn de rookies bij de Junioren.

In de ERC2 categorie, voor productiewagens, zijn alle ogen gericht op het verwachte gevecht tussen Juan Carlos Alonso, Luís Pimentel en Sergei Remennik. Filip Pyck zal op de Azoren deelnemen met de Lancer Evo X. De zaakvoerder van Pico’s koffie werkt een à la carte programma af met de nadruk op “plezier” en vertrok met stille trom naar de eilandengroep

Met de wagens van de Peugeot Rally Academy dingen Catie Munnings en Yohan Rossel naar de titel in de ERC3, evenals de Amerikaan Sean Johnston en de Rus Dmitriy Myachin. In de “Nations Cup” komen het teams van de Tsjechische federatie, het Spaanse en Zweedse nationaal team en uiteraard het ADAC Opel Rallye Junior Team en het onlangs opgerichte FPAK Portugal Team ERC in actie.

foto: fiaerc.com

LEES OOK: