Lang voor de Teslarevolutie was er de Fisker Karma. Een  ecohybride die voorzien was van de nodige luxe en power. De Amerikaanse autobouwer ging een aantal jaar geleden echter failliet maar kwam met Chinese steun terug boven water. In 2021 brengen ze een volledig elektrische SUV op de markt.

De Deense ontwerper Henrik Fisker was de oprichter van het gelijknamige bedrijf in 2005. De designer van de Aston Martin DB9, BMW X8 en natuurlijk ook zijn eigen Fisker Karma moest in 2012 de handdoek gooien van zijn project Fisker Automotive nadat het bedrijf bankroet ging. Chinese investeerders brachten in 2014 redding en Henrik Fisker mocht aanblijven.

Eerste van drie modellen

Met nieuwe moed gooit de Deen zich nu op de elektrische markt. Veel details rond de wagen zijn er wel nog niet bekend. De vierwielaangedreven Fisker moet halverwege 2021 op de markt komen met een 80 kWh-batterij, goed voor een kleine 500 kilometer actieradius. De reputatie van Fisker doet vermoeden dat ook het design wel snor zal zitten.

Bovendien zou de SUV voor minder dan 40.000 dollar op de markt komen. De nieuwe Tesla Model Y heeft er dus meteen een concurrent bij. Ook een elektrische luxesedan en een nog onbekend project zijn op komst.