Mercedes-rijder Valtteri Bottas is het Formule 1-seizoen begonnen met een overwinning. De Fin ging bij de start voorbij zijn teamgenoot Lewis Hamilton en schreef zo de Grote Prijs Formule 1 van Australië op zijn naam.

Bottas had een erg goede start en ging meteen voorbij Hamilton naar de leiding. Daarna kon de Fin de race controleren en bovendien scoorde hij ook het extra WK-punt voor de snelste raceronde. Hamilton blijft het moeilijk hebben om in Australië een pole om te zetten in een zege, maar zorgde wel mee voor een 1-2 voor Mercedes.

Ferrari, de grote favoriet na de wintertesten, kende een lastig weekend en Sebastian Vettel en Charles Leclerc raakten niet verder dan de vierde en de vijfde plaats. Red Bull-rijder Max Verstappen ging op het circuit voorbij Vettel en scoorde daardoor meteen ook zijn eerste podiumplek van het seizoen.

Haas start sterk

Kevin Magnussen was ‘best of the rest’ in zijn Haas en finishte als zesde. Bij zijn teamgenoot Romain Grosjean ging het net als vorig jaar fout tijdens de pitstop, waardoor zijn linker voorwiel los kwam te zitten en de Fransman moest opgeven. De overige WK-punten gingen naar Nico Hülkenberg (Renault), Kimi Raikkonen (Alfa Romeo), Lance Stroll (Racing Point) en Daniil Kvyat (Toro Rosso).

Die laatste hield de hele race de Red Bull van Pierre Gasly achter zich, waardoor de Fransman bij zijn debuut voor zijn nieuwe team geen punten wist te scoren. Naast Grosjean viel ook Carlos Sainz (McLaren) uit met mechanische problemen, terwijl Daniel Ricciardo bij zijn debuut voor Renault bij de start over het gras ging en zijn wagen beschadigde. De Australiër haalde de finish van zijn thuisrace niet.

Mercedes en Bottas scoren in Australië dus het maximum aan punten en mogen als WK-leider richting Bahrein, waar over twee weken de volgende race op het programma staat.

Foto © Jens Mommens