Volgend weekend vormt het Duivelsbergcircuit te Maasmechelen het decor voor de opener van het Belgische rallycross-seizoen. Op de recentst vrijgegeven deelnemerslijst vinden we 55 namen terug, verdeeld over de klassen Super1600, Supernationals plus en min 2000cc en de instapklasse Ford RST.

Over de klasse Supercars kunnen we kort zijn, met als enige ingeschrevene Steve Volders die zijn RX2-bolide, aangeschaft bij de Zweed Andreas Eriksson, komt testen met het oog op een deelname aan de RX2-klasse in het WK Rallycross. Anderszijds is de verschijning van zo’n bolide wel een primeur voor het Duivelsbergcircuit.

Super1600: deelnemers aan elkaar gewaagd
Interessant om zien, en die stelling geldt voor elke klasse, de titelverdedigers en voornaamste tegenstanders van het voorbije jaar tekenen allen present. Zo zal Steve Otzer met zijn Citroën Saxo trachten zijn nummer één met glans te verdedigen tegenover de verzamelde concurrentie waaronder Davy Van Den Branden (Citroën), Dennis Remans (Ford Fiesta) en Yves Teelen (Peugeot 208).

Supernationals plus 2000cc: een Volvo-strijd?
Krijgen we in de zwaarste Supernationals-klasse opnieuw een duel dat zich afspeelt tussen kampioen Luc Maris en Kristof Bex, elk met een Volvo S40, of mengen BMW-rijdster Stephanie Van Lingen, terug uit “zwangerschapspauze”, of bijvoorbeeld Ludo Hermans (Ford Escort) zich in de strijd, dat is de hamvraag aan de vooravond van het seizoen 2019.

Supernationals mijn 2000cc: drummen voor de finales
Met liefst 27 inschrijvingen in deze klasse wordt het ongetwijfeld van in den beginne een hevige strijd voor een plek in de finales. BMW-rijder en regerend kampioen Martijn Vanhove is bij deze gewaarschuwd, het lijstje kanshebbers is ongekend lang waarbij we zeker de jongeren niet mogen vergeten die steeds dichter in de buurt van de top komen zoals Robbe Goris (Opel Corsa) en Filip Wojtowicz (Volvo C30).

Een gewijzigde puntentelling
Wij geven u, om het geheel nog beter te kunnen volgen, nog even de gewijzigde puntentelling mee. Na afloop van de drie kwalificatie-reeksen krijgen de eerste 16 geklasseerden punten , waarbij de eerste er 16 krijgt en zo gaan we telkens één puntje naar beneden. Ook in de finale zijn er punten te verdienen, zijnde 8 voor de eerste, 5 voor de tweede en daarna 4, 3, 2 of 1 punt.

BORA werkt aan de kalender
We kijken uit naar een uitermate lang seizoen waarbij de kalender voorlopig bestaat uit vier wedstrijden op het Duivelsbergcircuit, een slotwedstrijd tijdens het weekend van 1 december te Mettet op het Circuit Jules Tacheny en op de valreep werd er een wedstrijd toegevoegd op de Estering in het Duitse Buxtehude en dat op zondag 2 juni. De mensen van BORA blijven ondertussen op zoek naar andere locaties en data en dat in binnen- of buitenland. Wij kunnen u alvast verklappen dat daar verrassingen kunnen tussen zitten mocht men groen licht krijgen. De data van de kalender gaven wij u eerder reeds mee . Daar mag u dus 2 juni aan toevoegen.

Voor komend weekend mogen de nationale rijders reeds een eerste maal testen nadat de regionale rijders hun wedstrijd hebben gereden. Een uitgebreide voorbeschouwing voor de VAS-wedstrijd van zaterdag vindt u hier. Zondag beginnen de vrije trainingen omstreeks 8u30 en vanaf 14u30 zijn de finales voorzien.

(diverse bronnen, foto J Dingenen)