De Finse rallyrijder Jari-Matti Latvala komt donderdag in Zweden voor de 197ste keer aan de start van een WK rally en hij wordt zo de meest ervaren rallyrijder ooit. Jari-Matti Latvala doet beter dan de Spanjaard Carlos Sainz, die 196 maal aan de start van een WK-wedstrijd stond. De Fin won in zijn carrière 18 rally’s en stond 65 keer op het podium.

Jari-Matti Latvala is aan zijn 13de WK campagne bezig. In 2002 nam hij voor het eerst aan een WK rally deel. In de rally van Groot-Brittannië eindigde hij toen met een Mitsubishi Lancer op de 17de plaats. De eerste WK zege kwam er in 2008. Latvala won toen de rally van Zweden, de wedstrijd waarin hij nu dankzij een gunstige startpositie ook als favoriet vertrekt. De Fin was toen 22 jaar en 313 dagen en is tot op heden de jongste rijder ooit die een WK rally wist te winnen. “De rally van Zweden wordt hoe dan ook een speciale wedstrijd. In 2008 was ik de jongste rijder ooit die deze rally won. 11 jaar later, tijdens dezelfde wedstrijd word ik de meest ervaren rijder ooit.”

Zweden vijfde maal?

Jari-Matti Latvala won tot op heden 18 WK rally’s. viermaal was hij de beste in de rally van Zweden (2008, 2012, 2014, 2017). De Fin deed dat met drie verschillende merken. Sinds 2008 heeft hij jaarlijks minstens één rally gewonnen. De laatste keer dat hij een WK rally won was in november vorig jaar in Australië. Behalve zijn 18 zeges stond hij 65 keer op het podium.

Het enige wat op zijn palmares ontbreekt is een wereldtitel. Jari-Matti Latvala eindigde driemaal als vicewereldkampioen (2010, 2014 en 2015) en twee keer als derde in de WK eindstand (2012 en 2013). Latvaal is zo eenmaal minder succesvol dan Mikko Hirvonen en Thierry Neuville, die ieder tweemaal vicewereldkampioen werden. De droom om ooit wereldkampioen te worden, heeft hij nog niet opgegeven. “Ik blijf op die titel jagen. Ik geef niet op. Wat ik de laatste 6 maanden van 2018 gerealiseerd heb, zou ik een gans jaar moeten kunnen doen. Als ik daarin zou slagen, dan kan ik echt voor de titel gaan.”

WRC Zweden: unieke wedstrijd in het wit