Ontgoocheling voor Max Defourny. Na een quasi perfect parcours met drie zeges en tien podia op tien races zag Defourny dit laatste weekend de titel uit zijn handen glippen. De Britse Jamie Chadwick bleef quasi foutloos en overklaste Defourny in elk van de vijf races.

Al op zaterdag maakte de 20-jarige Britse snel werk van haar 18 punten achterstand, die ze met een zege en een tweede plaats omvormde in een voorsprong van 1 punt… Defourny had moeilijkheden om zich uit het peloton te hijsen. Het probleem situeerde zich bij de versnellingsbakverhoudingen, die men maar niet op orde leek te krijgen. Inhalen werd voor Defourny een nachtmerrie terwijl Chadwick vanaf de voorste rijen telkens snel afstand nam.

Zo ook op zondag met Chadwick in race 3 op een vijfde plaats terwijl Defourny opnieuw onmachtig was om beter te doen dan 7de, ondanks een safetycar die Defourny had kunnen helpen maar niet indien je de herstart verknoeit uiteraard… Race 4 en weeral Chadwick die gezwind aan het einder verdween in leidende positie en Defourny die uiteindelijk op een vierde plaats bleef. Michelangelo Amendola liet zich wel opmerken met een dubbele tweede plaats.

Bij de start van de vijfde race van het weekend, de laatste van het kampioenschap, waren de zaken klaar en duidelijk. Chadwick (in derde positie op de grid) ging van start met een voorsprong van 18 punten. Het kalf was dus voor Defourny (tweede op de grid) quasi verdronken aangezien zijn lot niet meer in eigen handen lag. Defourny moest nu winnen, Chadwick moest zo weinig mogelijk punten halen. Maar Defourny was in het gehele weekend er nog niet in geslaagd oplossingen te vinden voor de problemen die hem werden voorgeschoven.

En opnieuw toonde Chadwick dat ze echt wel de beste rijder van het weekend was. Bij de start schoof ze tussen poleman Pasma en Defourny naar de leiding in bocht 1 terwijl Defourny door het peloton werd opgeslokt. Chadwick op één, Defourny op de…zevende positie. Dat was de stand van zaken na de eerste ronde en voor Defourny begon de hele nachtmerrie opnieuw. Het werd een verloren strijd met een nieuwe zege voor Chadwick en een zesde plaats, nog maar eens onder de achtervleugel van debutant Jack Doohan, voor Defourny. Chadwick wordt een van de weinige vrouwen die een eenzitterkampioenschap op haar naam schrijft. Voor Defourny is er de zilveren bokaal, maar dat zal een schrale troost wezen…

(foto: mrfchallenge.in)