Het opmaken van een kalender voor het Belgische Kampioenschap Rallycross 2019  bezorgt of bezorgde BORA (Belgian Off Road Association) de voorbij maanden al heel wat kopbrekens. Op ogenblik van schrijven beschikt de organisatie immers maar over één terrein in eigen land waar wedstrijden kunnen doorgaan, met name het Duivelsbergcircuit te Maasmechelen.

De voorbije jaren bracht BORA variatie in de kalender door uitstapjes in te lassen naar het Nederlandse Valkenswaard (Eurocircuit), het Duitse Buxtehude (Estering) en zelfs het Britse Lydden nabij Dover (Lydden Hill). En begin vorig jaar zag het theoretisch even erg goed uit met afwisselend wedstrijden op het Glosso-circuit te Arendonk , op het Duivelsbergcircuit en op het Circuit Jules Tacheny te Mettet.

Dat liep onderweg reeds fout waarbij men de plannen om het circuit te Arendonk volledig te openen even moest uitstellen wegens een nieuwe structuur bij de diverse overheden inzake het verkrijgen van de nodige vergunningen. En eind vorig jaar kondigde de organisatie van de Estering aan dit jaar te kiezen voor twee internationale wedstrijden (GRC Europe en het FIA Europese kampioenschap) waardoor er geen plaats meer was voor een nationale wedstrijd.

De data die BORA reeds vrijgaf omvatten dan ook de vier wedstrijddata op het Duivelsbergcircuit. Verrassender is echter de publicatie van een slotwedstrijd te Mettet … tijdens het weekend van 30 november en 1 december. Dat is maar liefst zeven weken na de laatste wedstrijd van 6 oktober op het Duivelsbergcircuit. Ter informatie, reeds jarenlang eindigt het Belgische kampioenschap in oktober te Maasmechelen. Nu wordt het kampioenschap volgens de voorlopige kalender uitgerokken van begin maart tot begin december en dat verdeeld over vijf wedstrijden. Dat geeft allicht veel stof tot discussie tussen alle betrokken partijen.

De voorlopige kalender zoals die te vinden is op de sociale kanalen van BORA RX:
3 maart MAASMECHELEN
21 juli MAASMECHELEN
8 september MAASMECHELEN
6 oktober MAASMECHELEN
30/11 – 01/12 METTET

(foto J Dingenen)