Op deze donderdag 3 januari werd de kalender 2019 bekend gemaakt van het Britse Protyre Motorsport Asphalt Rally Championship. Zoals aangegeven in de benaming, een rallykampioenschap bestaande uit enkel asfaltrally’s. Op die kalender ook de regionale Rally van Wervik.

De deelnemers maakten vorig jaar indruk en de Brit Rhys Yates met co Elliott Edmondson haalden hun eerste algemene zege in Wervik op een ŠKODA Fabia R5 voor Guillaume De Mevius (Peugeot 208T16 R5) en Davy Vanneste (Fabia R5). Het kampioenschap, vorig jaar gewonnen door de Brit Jason Pritchard op Ford Focus 05 WRC, is volledig te volgen via internet (uitzendingen incluis) en bereikte vorig seizoen een publiek van 650.000 mensen. En de organisatie wil het komende seizoen nog uitbreiden met meer uitzendingen, bijkomende camera’s, drones en commentatoren.

De Rally van Wervik wordt zo opnieuw de testgrond bij uitstek voor de vlak daarop volgende Ypres Rally. Die proef zit dan weer in de kalender van het Britse nationale rallykampioenschap, het Prestone MSA British Rally Championship, en nogal wat Britten en Ieren verdelen hun inspanningen tussen het Britse nationale kampioenschap en het Britse asfaltkampioenschap. Het pakket Wervik-Ieper staat dan over het Kanaal ook in het vet onderstreept in menig agenda.

Britse invasie en Brexit?

Er zijn echter twee kanttekeningen te maken. De eerste is de Brexit. Niemand weet wat er uiteindelijk zal gebeuren als de Britten, met of zonder akkoord, uit de Europese Unie stappen. Verschillende Belgen, o.a. VAS kampioen Frank Werner, zijn nog onzeker over het programma dat hun Britse en Ierse teamgenoten zullen volgen. Die wachten op de beslissing die in maart e.k. zal volgen. Voor het overige fronsen sommigen zich de wenkbrauwen bij een internationale overrompeling van een regionaal evenement. Vorig jaar werd de deelnemerslijst in Wervik afgeklopt op 172 inschrijvingen. Of dat voor de mindere goden en lokale rijders even fantastisch is als voor de fans en de publicitaire return is dan weer een andere vraag.

Maar dat het zowel in Wervik als in Ieper opnieuw ‘full house’ zal zijn, is nu al quasi een zekerheid!

(foto: asphaltrallying.com)

KALENDER 2019
Protyre Motorsport Asphalt Rally Championship

10/03/2019
Rallynuts National Tour of Epynt
10-11/05/2019
Manx National Rally
15/06/2019
Rally van Wervik

20/07/2019
Down Rally
25/08/2019
Mewla Rally
22/09/2019
Cheviot Stages Rally on Otterburn

KALENDER 2019
Prestone MSA British Rally Championship

16/02/2019
Conwy Cambrian Rally, Llandudno, Wales
16-17/03/2019
West Cork Rally, Clonakilty, Ierland
27/04/2019
Pirelli International Rally, Carlisle, Engeland
28-29/06/2019
Renties Ypres Rally, België

17/08/2019
Ulster Rally, Antrim, Noord-Ierland
14/09/2019
Galloway Hills Rally, Castle Douglas, Schotland

reserve evenement: Dayinsure Wales Rally GB (datum te bevestigen)