Het Formule 3 landschap wordt herschikt vanaf volgend seizoen opgesplitst in een “globaal” gedeelte en een regionaal gedeelte. Maar of het allemaal zoveel duidelijker wordt is maar de vraag want daarnaast schieten nog enkele nationale kampioenschappen over en zijn er een aantal series die de F3 in oude configuratie of nieuwe F3 in eigen interpretatie rijden.

Het was de FIA al jaren een doorn in het oog dat de ladder die leidde naar de Formule 1 zeer heterogeen was. Ooit was er een tijd, nog niet zo heel lang geleden dat aspirant F1 rijders aangewandeld kwamen via de F3 Euroseries, de GP2, de Britse F3, de GP3, de World Series, de Duitse F3, DTM, de Italiaanse F3000 of (inderdaad al iets langer geleden), zoals Kimi Raikkonen, rechtstreeks uit de Formule Renault! Dat moest rechter en duidelijker, zo besliste men enige jaren geleden. Het herlabelen van “GP3” naar F3 is de laatste stap in dat proces. Reeds vorig jaar werd de GP2 herdoopt naar FIA Formule 2. Met een nieuwe “GP3” wagen (want laten we wel wezen, dat is wat deze operatie inhoudt) en de nieuwe FIA Formule 3 sticker wordt dit de basis van de Grand Prix weekends. Het traject: een aanlevering uit de nationale F4 kampioenschappen, dan FIA F3, FIA F2 en dan… F1.

De F3 splinterbom

Het had eenvoudiger moeten zijn maar het lijkt nu wel of iemand een splinterbom onder de Formule 3 legde en stukken en brokken alle kanten opvlogen. F3 was steeds nationaal en/of Europees, maar wordt nu “globaal”, een Europees been in een wereldkampioenschap en staat op de ladder boven het “regionale” kampioenschap dat Europees, Aziatisch of van Amerika kan zijn. In totaal zijn er 10 series die een sticker met “F3” op de wagens kunnen kleven. Dus blijven we met de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er met het Europese kampioenschap?
  • Wat gebeurt er met het materiaal uit de vroegere kampioenschappen?
  • Welke versplintering is er binnen de term “Formule 3”?

(illustratie wb vanuit cc0)

Lees ook:

Hoe zit het nu met de Formule 3? (deel 2)

http://www.autosportwereld.be/2017/09/29/de-f3-verdwijnt-leve-de formule3/

http://www.autosportwereld.be/2018/03/13/formule-3-komt-naar-grand-prix-weekends/

http://www.autosportwereld.be/2018/10/16/formula-renault-eurocup-richting-f3r/