Naast het vele wereldnieuws kwam er uit de FIA hoofdkwartieren in Parijs ook belangrijk rallynieuws voor de lage landen… De FIA blies het stof van zijn European Rally Trophy – Benelux

Op de laatste meeting in St-Petersburg maakte de FIA de kalender bekend voor de FIA European Rally Trophy – Benelux, die de Belgische en Nederlandse rallymanches verenigt. De kalender is zeer Belgisch getint trouwens met de Herock Spa Rally, de Renties Ypres Rally, de East Belgian Rally en de Condroz Rally naast de Zuiderzeerally (op dezelfde datum van de Spa Rally!) en de GTC Rally.

Wie rijdt de European Trophy?

Voor alle duidelijkheid: dit is geen nieuwe trophy want ook dit seizoen 2018 was er al een European Rally Trophy, waar in opgedeelde zones kon worden gereden voor, ja hoor… de European Rally Trophy Benelux (de kalender 2018 bestond uit de Zuiderzeerally, de ADAC Rallye Rund um die Sullinger Bärenklaue, de Renties Ypres Rally, de GTC Rally en de East Belgian Rally).

U had hier geen weet van? Geen nood. Quasi niemand nam deze Trophy dan ook in overweging om op zijn programma te zetten. De “finale” die besliste over de European Rally Trophy werd trouwens redelijk anoniem gehouden in Portugal en zag de zege van de Portugese thuisrijder Alexandre Camacho met co Rui Fernandez op een Skoda Fabia R5. Hermen Kobus ging er naartoe als winnaar van de European Rally Trophy Benelux

Of de nieuwe kalender van deze onder het stof uitgehaalde “trophy” meer aarde aan de dijk zal brengen is maar de vraag. Het kan een uitweg zijn voor rijders die geen volledig jaarprogramma willen rijden binnen het BRC of rijders die een duur ERC programma willen ontlopen. De finale, waar de winnaar van het Benelux luik naartoe zal mogen, wordt  in 2019 trouwens gehouden in de Valais.

(archieffoto: Vincent Huybrechts/Ieper 2018)