In de nacht van komende woensdag op donderdag start de allerlaatste wedstrijd van het WRC-seizoen 2018. Zondagochtend onze tijd weten we dan wie wereldkampioen rally wordt: Sébastien Ogier, Thierry Neuville of Ott Tänak. De afsluiter van het seizoen vindt in Australië plaats en na meer dan 4000 kilometer tegen de klok dit seizoen, krijgen we hoe dan ook een dijk van een kampioen. Overigens wordt Australië ook de finale van het WK Constructeurs, al even spannend als het WK voor de rijders. Toyota, Hyundai en Ford zijn daar de titelrivalen.

Autosportwereld.be brengt u de finale van het WK alsof u er zelf bij bent en deze week blikken we al vooruit op de proef bij onze tegenvoeters. Australië was in 1988 voor het eerst onderdeel van het Aziatisch-Pacific rallykampioenschap en in 1989 streek het WK er voor het eerst neer. Echter in 2007, 2008, 2010 en 2012 wisselde de wedstrijd met Nieuw-Zeeland af en pas in 2013 werd de wedstrijd weer permanent op de kalender van het WRC.

De recordwinnaar in Australië is nog steeds Juha Kankkunen, met vier zeges en opvallend al twee Belgen prijken ook op de erelijst van de wedstrijd: François Duval (2005) en Thierry Neuville (2017). Sébastien Ogier won de rally onafgebroken tussen 2013 en 2015. Ook Marcus Grönholm en Mikko Hirvonen pakten er al driemaal de eerste plek.

Nieuw parcours en regen?

Sinds 2011 vindt het evenement in Coffs Harbour, in New South Wales plaats, tussen Brisbane en Sydney aan de oostkust van het gigantische eiland. Op het menu staan 24 proeven, voor meer dan 320 kilometer tegen de chrono, echter voor het eerst zonder de 49-kilometer lange KP van Nambucca. De langste proef in deze editie is 28,83 kilometer lang: Welshs Creek Reserve en die wordt op zaterdag tweemaal afgelegd. Overigens verschilt vooral ‘vrijdag’ van de vorige edities, daar waar zaterdag heel wat wegen van de voormalige klassieker Nambucca gebruikt. De Wedding Bells Power Stage vormt met zijn jump de klassieke afsluiter van het seizoen, de titelstrijd en daar wordt dus bekend wie zich wereldkampioen 2018 mag noemen.

Uiteraard is Australië een proef op onverhard met wegen die vooral de ‘opener’ heel wat zorgen zouden kunnen baren, tenzij het regent en juist die regen zit er voor vrijdag en zondag mogelijk in. De temperaturen zouden rond de 20 graden moeten liggen tijdens de rally, met een droge zaterdag, maar voor de rest kans op buien.

Bekijk hier de teaser!