Kenny Herremans diende tot en met de finale op TT Circuit Assen te knokken voor de eerste Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup en aan tegenstanders ontbrak het niet voor de coureur van de #32 Ford Van den Bossche. Dat hij met slechts twee punten verschil Ayrton Redant van de kroon kon houden, zegt heel veel over het hoge niveau van deze nieuwe merkenrace.

“Ik ben in Assen tot het uiterste gegaan, maar besefte dat mijn kansen voor een groot stuk afhingen van het doen en laten van mijn directe tegenstrevers,” blikt Ayrton terug op de vijfde en laatste meeting van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup. “Zo kon Kenny Herremans in Race 1 niet hoog scoren, ik pakte de 2de plaats en indien ik in Race 2 voorbij Lagrange was geraakt, had die zege mij drie punten meer opgeleverd en zou ik met één puntje verschil kampioen zijn geworden. In de laatste ronde van die laatste race heb ik daarom alles of niets gespeeld. Ik probeerde Niels voorbij te gaan, hij ging in de chicane rechtdoor en daarop ondernam ik nogmaals een ultieme poging, maar ik bleef uiteindelijk 2de. Hoe dan ook, het is niet hier in Assen dat ik het kampioenschap verloor. Dat gebeurde in Francorchamps. Daar heb ik kostbare punten laten liggen.”

In de Ardennen tikte hij immers in Race 1 pas aan als 11de, terwijl vooraan Leburton, Herremans en Verbesselt de winst van het podium verdeelden.“Het gevolg van een schakelfout,” herinnert Ayrton zich. “Hierdoor ging de motor in noodloop en zag ik heel wat concurrenten voorbijsnellen. Met de moed in de schoenen slaagde ik er nog in de race vol te maken, zonder goed te scoren. Ik besefte meteen dat dit resultaat zwaar zou doorwegen…”
In Race 2 kon de coureur van de #12 QSR Racing School/Ford Geeraerts zich herpakken en werd 4de, achter Herremans, Leburton en Stienes Longin. De teerlingen waren evenwel geworpen en het waren Herremans, Leburton en Verbesselt waarmee hij in het verre Assen zou moeten afrekenen. In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup was Ayrton toen al rekenkundig  zeker van de titel.
“Aanvankelijk dacht ik te moeten uitkijken voor Romain Degeer,” stelt Ayrton. “Toen Degeer afhaakte, heette mijn broer Yannick mijn zwaarste tegenstander en uiteraard bevond Thibault Parmentier zich altijd in onze nabijheid. Helaas. Tijdens de derde meeting op Circuit Zandvoort schoof Yannick in de Hugenholtz-bocht van de baan en door het onzacht contact met een betonblok werd de motorsteun en het cardan geraakt en die schade is hem tot en met de laatste meeting blijven achtervolgen, dat motorprobleem geraakte niet opgelost. Gezien er in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup rekening werd gehouden met de reëel behaalde punten in het algemeen klassement, heb ik duidelijk de basis voor mijn titel gelegd in de eerste twee meetings die betwist werden op Circuit Zolder: ik werd er drie keer 3de algemeen!”

Als vice-kampioen (en smaakmaker in de titelstrijd) en kampioen bij de Junioren heeft Ayrton Redant zich flink in de kijker gereden.
“Ik heb vooral heel veel geleerd. Het sprinten met dezelfde auto’s kan je niet vergelijken met wat wij tot hiertoe beleefden in de kleinste klasse in de 24 Uren van Zolder. Het was op de piste telkens hard vechten voor elke meter en wat mij nog meer is bijgebleven, is de kameraadschappelijke sfeer na de races. Wij beleefden steeds een leuke tijd en heel wat concurrenten zijn ondertussen goede vrienden geworden. Alleen daarom zou ik graag een tweede seizoen willen beleven in de Ford Fiesta Sprint Cup. En, ja, ook om weerwraak te nemen op het nipte titelverlies!”

In de eindpunten van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup eindigt Yannick Redant 2de, voor Thibault Parmentier, die in de laatste race ongelukkig een koprol maakte en hierdoor kansloos was om vooralsnog de 2deplaats af te snoepen van Yannick. Ondanks een vroegtijdig KO op Circuit Zolder en afwezig op Circuit Zandvoort, wegens studiereis naar de States, tekende debutant Ruben Valckenaere voor een geslaagd slot en bleef in de eindstand nipt de meerdere van Hanne Terium en Nederlander Stox, die zich een paar keer  kwam moeien in de Belgische strijd voor een Junior-podiumplaats.

(persbericht)

 Eindstand

Overall: 1. Kenny Herremans 131; 2. Ayrton Redant 129; 3. Martin Leburton 124; 4. Jens Verbesselt 115; 5. Stienes Longin 110 ; 6. Philippe Huart 89 ; 7. Yannick Redant 82 ; 8. Thibault Parmentier 75 ; 9. Jo Vandersmissen 51 ; 10. Ruben Valckenaere 48 ; 11. Hanne Terium 46 ; 12. Niels Lagrange 43 ; 13. Phil Bastiaans, Nick Stox 39 ; 14. Bert Longin 37; 15. Frank Van Langendonck 33; 16. Romain Degeer 32; 17. Kata Bozó 26; 18. Rik Geerts 15; 19. Tom Feyaerts 11; 20. Ronald Bezuur 6

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Ayrton Redant 129 ; 2. Yannick Redant 82 ; 3. Thibault Parmentier 75 ; 4. Ruben Valckenaere 48 ; 5. Hanne Terium 46 ; 6. Nick Stox 39 ; 7. Romain Degeer 32 ; 8. Kata Bozó 26; 9. Rik Geerts 15.

Ford Dealer – Team Championship: 1. FordStore Feyaerts 159; 2. Ford Geeraerts 138 ; 3. Ford Van den Bossche 136 ; 4. Vanspringel Motorsport 130; 5. Ford Garage Trading 122; 6. Ford Hergon 99; 7. Herroelen Motors 89; 8. Ford Unicars 86; 9. Ford Delhez 37