Deze namiddag liep het nieuws binnen op onze redactie dat ON Semiconductor en het Mercedes EQ Formula E Team in de toekomst zullen samenwerken voor de ontwikkeling van de elektrische motoren van morgen, met uiteraard als uithangbord en levensecht laboratorium de Formula E. In meerdere opzichten is dat erg belangrijk nieuws, niet alleen voor de autosport, maar ook voor de autoindustrie.

Even een zijsprong. Deze maand staat er in het enige Belgische autosportmagazine dat Formula E zoveel zou zijn als een vergeetput voor (jonge) rijders en in casu Soffel Vandoorne. Hoe is het mogelijk dat journalisten vandaag, anno 2018, blind zijn voor de feiten dat ook in de autosport de realiteit morgen anders zal zijn dan vandaag? Autosport is geen eiland alleen en ver weg van alles, neen autosport maakt deel van een veranderende samenleving uit. In die samenleving zijn fossiele brandstoffen hun einde nabij en moeten we andere oplossingen zoeken.

Dat nieuws over de belangrijke samenwerking tussen industrie en sport, maakt ook dat de elektrische autosport dàt doet wat autosport zo levensnoodzakelijk maakt: een laboratorium zijn voor de toekomst van de auto. De auto van morgen profiteert zo van de technologische innovatie in de sport en ook u en ik worden er dus beter van. Dat deze samenwerking ontstaat tussen twee wereldspelers in hun branche, is een bewijs van het belang van de Formula E voor de autoindustrie en niet alleen als marketingtool zoals sommige ‘dinosauriërs’ uit de autosportjournalistiek nog steeds geloven.