Na het ongeval dat het leven kostte aan copiloot Rik Vanlessen werd de 45ste editie van de Rally van de Condroz voor velen een overbodige wedstrijd. Maar de rally werd gereden en er stonden rijders en copiloten aan de finish. Dit is een samenvatting van hun wedstrijd

Cédric Cherain (Metior Skoda Fabia R5) – 3de plaats
Het was emotioneel een heel zware wedstrijd, zeker omdat we als eerste bij het fatale ongeval arriveerden. We hebben zondag hard aangevallen en mogelijk zat er meer in, want ik verloor 10″ door een straftijd en nog eens evenveel seconden door drie normtijden…

Adrian Fernémont (N.E.W Racing Skoda Fabia R5) – 2de plaats:
We hebben bijna twee dagen gelijke tred gehouden met Lefebvre, die toch veel WK-ervaring heeft. Ik heb in het begin van de rally iets teveel tijd verloren, omdat ik toen te voorzichtig was. En ik liet twee keer de motor afslaan bij de start. Dit is veelbelovend voor de toekomst. Hopelijk kan ik het budget vinden om in 2019 een gooi te doen naar de titel.

Stéphane Lefebvre (Citroen C3 R5) – winnaar:
“Deze overwinning doet deugd, want ik heb er altijd van gedroomd om ooit Ieper of de Condroz te winnen. Als klein jongetje kwam ik met mijn vader naar die Belgische rally’s kijken. De sfeer is hier uniek. Deze overwinning gaat mijn carrière niet veranderen, al is het toch een mooi resultaat, want we kloppen hier de Belgische top en vooral een pak Skoda’s.”

Vincent Verschueren (GoDrive Skoda Fabia R5) – 4de plaats
Het was zaterdag heel moeilijk om verder te doen na het ongeval van Steve Matterne, waarbij zijn navigator Rik Vanlessen om het leven kwam. De wedstrijd werd niet gestaakt, maar als piloot ben je natuurlijk helemaal uit je lood geslagen en denk je aan het menselijke drama. We weten allemaal dat we dit risico nemen, maar je denkt er zo min mogelijk aan. Op zo een moment slaat de realiteit keihard toe. Bij deze bieden we met het ganse team van GoDrive de familie van Rik, zijn vrouw en kinderen, zijn vrienden en naasten, Steve Matterne en het ganse team van BMA ons medeleven aan. We zijn in gedachten bij hen.

Kevin Demaerschalk (Belux Citroen C3 R5) – 7de plaats:
Gezien het lage aantal wedstrijdkilometers die we sinds de Rally van Ieper in juni hebben kunnen afwerken mogen we tevreden zijn over ons resultaat. De basisafstelling waarmee we de wedstrijd waren begonnen lag me niet echt en ik heb wat tijd nodig gehad om het vertrouwen terug te vinden. Op de slotdag was dat op enkele chronoritten zeker het geval, en de tijden waren onmiddellijk beter. Uiteraard vind ik die twintig seconden straftijd, opgelopen na een misverstand bij het verlaten van Hoei op zondagochtend, heel spijtig, want die kost ons twee plaatsen. Zonder die straf hadden we een plaats bij de top-5 veroverd, en voor de start was dat ons doel. We moeten ook toegeven dat de vier rijders die op dat moment voor ons stonden een maatje te sterk waren.

Sébastien Bédoret (Pevatec Skoada Fabia R5) – 11de plaats:
“Tuurlijk kan ik niet tevreden zijn met deze elfde plaats“Zaterdagochtend had ik in de aanvangsfase van de wedstrijd geen vertrouwen aan het stuur van mijn Fabia R5. De tijden volgden dan ook niet. Nadien raakten we in de lange proef van Marchin een steen, waardoor we lek reden. Omdat we het wiel moesten wisselen gingen er vier minuten verloren. Alle hoop op een plaats bij de eerste vijf was dan al verdwenen. Enkele ogenblikken later vernamen het nieuws over het tragische ongeval van Rik Vanlessen. Er zijn veel ergere dingen in het leven dan een lekke band. Ik wens dan ook mijn medeleven te betuigen aan Steve Matterne, het hele BMA-team en de familie van Rik.”

(persberichten/ed.:wb, foto: L.Deschuyttere)