Als er één merk is, dat zich de afgelopen jaren een sportief imago heeft toegeëigend dan is het wel Skoda. Het merk won ondertussen viermaal het WRC2 met de Skoda Fabia R5, een auto die ook in het Belgian Rally Championship hoge ogen gooit en de referentie is geworden. Om deze auto een beetje in de verf te zetten, kwam het Tsjechische merk recent met een leuke versie van de zeer populaire Fabia, de Skoda Fabia R5.

Uiteraard is er geen sprake van 300 pk en vierwielaandrijving, maar wel van een 1.4 TSI met 125 pk, gekoppeld aan een overigens zeer gesmaakte DSG-versnellingsbak met zeven verhoudingen. Met de 125 pk onder de motorkap spurt de auto in een goede acht seconden naar 100 km/u en haalt de Fabia een top van 203 km/u. Het is zo de snelste versie van de Fabia. De auto heeft ook een verlaagd chassis, wat zich vertaalt in een zeer neutrale en sportieve wegligging met een voortrein die erg veel toelaat. De 17 inch velgen en prima banden doen de rest.

Wij hadden de Skoda Fabia mee op de wegen in en om Hoei tijdens de Condroz en met de leuke look, waaronder groene sportvelgen kregen we ook heel wat bekijks. Ook binnenin krijgt de bestuurder een sportief gevoel met een zeer verzorgd sportief stuur, prima sportzetels en een verzorgde afwerking, naast een zeer volledige uitrusting.

Op de weg gedraagt de Fabia R5 zich als een kleine GTi zonder een overdreven vermogen. De auto is sportief, zeer neutraal en past perfect bij een bestuurder die zonder waanzinnige bedragen uit te geven een leuke auto wilt. Het enige nadeel aan deze prima auto is echter… dat hij uitverkocht is. Jammer want autosportwereld.be had er graag een op de oprit gereden.