Moe maar tevreden keek de ploeg van AC Noordzee zaterdagnacht terug op de Garnalenrit. De voorspelde stofhagel en regenbuien bleven uit. In de plaats kwam een koele, zeg maar koude, maar klare avond. Ideaal voor een uitstapje in de bossen.

Omstreeks 19u15 loodsten Paul en Sander Van den Wyngaert in centrum Wingene hun VW Scirocco doorheen het nauwe straatje dat de binnenkoer van de pastorij verbond met de openbare weg. De wedstrijd was begonnen. T-links, dat was een duidelijke situatie, daarna doken de deelnemers de nacht in. Met iedereen op weg werd in de zaal al de verbetering voor deel 1 opgehangen. Het einde van deel 1 was immers al voorzien om 21u00. ‘Laat je niet verleiden om door te rijden tot de duidelijk zichtbare controlepost, maar noteer eerst de straatnaam van het moeilijk op te merken straatje aan de rechterkant’. Een mooie en duidelijk uitgelegde situatie waar er vermoed werd dat velen in de val zouden trappen. Dat beloofde! Maar kijk. Bij de terugkeer tellen we 18 perfecte nulscores bij Recreatie, 7 nulscores bij Toerisme en drie bij Sport. Een makkelijke rit? “Het hoeft niet altijd zeer ingewikkeld te zijn”, licht parcoursuitzetter Bjorn Vanoverschelde toe.

Mochten we voortgaan op deze eerste tussenstand? “We reden nog niet verloren”, liet Steven De Man terloops weten, “maar veel hoop vestig ik er nog niet op.” Steven en Jos De Man stonden op dat ogenblik met de Matra Murena aan de leiding in Toerisme. Nochtans was er geen reden tot wanhoop want na de terugkeer uit deel 2 bleven ze aan de leiding en pakten de zege in de klasse Toerisme…met een perfecte nulscore. Maar spannend bleef het wel want Jens Vanoverschelde en Pablo Cracco sloten aan met één punt! “Dit werd op tijd beslist”, aldus Jens. En ook Anton Dupan en Dominique Bucquoye schoven aan met één punt, maar dan op de derde plaats.

Jeugd aan zet

Opvallend in deze rit was toch wel dat de gevestigde orde aardig wat weerwerk kreeg van de jonge generatie. Kijken we maar naar de instapklasse Recreatie. Geen perfecte nulscore daar maar met 22 punten konden vader Bart en zoon Bram Babeliowski toch een mooie zege in de wacht slepen, voor RT Moustache stalgenoten Marcel Claes en Anita Heylen. Kris en Steven Bouckaert mochten onder daglicentie het podium volmaken. Maar opvallend was de prestatie van Bram Babeliowski wel. Hij vierde immers die zaterdagavond zijn dertiende verjaardag! Een verklaring voor zijn zege had hij echter niet. “Ik doe gewoon mijn best”, aldus de jonge snaak. “Uiteraard fluister ik hem dingen toe”, zegt vader Bart. “Elke keer nakijken of de vakjes in volgorde staan, en in fluo aanduiden waar je straatnamen moet noteren. Het maakt het onderweg allemaal zoveel makkelijker. Maar ingetekende lijn en het kaartlezen heeft hij al goed onder de knie. Het leuke is dat ik hem nooit in deze richting moest duwen. Hij heeft het zelf voorgesteld!”

En ook in de klasse Sport was de jeugd aan zet. Daar mocht Olivier Dupont vader Guy met de Subaru Impreza naar de hoogste trede loodsen. De 18-jarige Olivier, die nog maar sedert kort zelf zijn rijbewijs haalde, navigeerde met 102 punten in het klassement voorbij routiniers Leo en Inge Rackham (144 punten), Frederik Vancraeynest en Guy Desmet (145) en de broer Bart en Bjorn Buysse (145), waarbij vooral de foutloze nulscore van deel 1 dadelijk het verschil maakte. “Een mooi parcours”, loofde vader Guy Dupont. “En ook goede tegenstand in de klasse. Daarom kwamen we naar Sport. Hadden we doorgegaan in Toerisme dan waren we waarschijnlijk al gestopt.” En opnieuw versloeg de jeugd de routiniers. Een verklaring? “Het is een denkwijze die je je eigen moet maken. Het is een bepaalde manier van de zaken te bekijken”, verduidelijkt de jonge Olivier. “En hij [wijst daarbij naar Bjorn Vanoverschelde] kan dat het beste overbrengen. Dat is de reden waarom ik hier win en waarom Bram hier wint. Ik deed in het begin ook mijn ding, en dan zie je de verbetering en snap je, aha, zo gaat het. De volgende keer zeg je dan in die situatie…wacht eens even…

De rittensporters krijgen de kans op revanche op 17 november, met de Gapersrit in de omgeving van Wervik. De eindfase van het kampioenschap is ingezet!

(vas press/foto’s: W.Bouchez)