Op de Nürburgring heeft de affaire van GRT Grasser Racing Team nog een staartje gekregen. Waar gisteren de feiten nog werden afgedaan als ‘miniem’, brachten de stewards van de Blancpain GT Series vandaag meer duidelijkheid en die duidelijkheid is weinig verheffend voor de sport. Er kan zonder meer gesproken worden van bewuste fraude.

In eerste instantie kreeg de #63 Lamborghini een tijdstraf van 30 seconden omwille van het losmaken van het veiligheidsharnas. In het verslag van de stewards staat te lezen dat de rijder Christian Engelhart niet enkel zijn veiligheidsharnas zou los gemaakt hebben en zijn handschoenen zou uitgedaan hebben, maar ook de SD-kaart met onboard beelden van de rijder heeft trachten te vernietigen. Dit bewust onsportieve gedrag druist ook in tegen belangen van de competitie.

De #63 Lamborghini wordt daarvoor van de meeting uitgesloten, het team krijgt een boete van 5000 euro en de betrokken rijder kan zich mogelijk aan verdere sancties verwachten via zijn federatie.

In de autosport heeft de pers een bepaalde rol te spelen, met name het weergeven van de feiten. Als de pers dat doet, heeft ze tot doel het publiek te informeren. Nieuws kan in dat opzicht goed of minder goed zijn. Vreemd wordt het echter als de pers het kwalijk wordt genomen dat feiten nieuws worden en dat die bewezen feiten ontkend en/of geminimaliseerd worden. Te vaak wordt de pers met de vinger gewezen, terwijl zij de boodschapper zijn en niet de boosdoener.