Tijdens het weekend van 7 tot 9 september wordt het twintigjarig bestaan van de Goodwood Revival gevierd. Het heiligdom van het Goodwood circuit zal opnieuw tot leven komen zoals in de jaren veertig, vijftig en zestig. De bezoekers zullen historic wedstrijden zien op heel hoog niveau, brullende vliegtuigen, heel veel muziek en dans, modeshows en vooral een nostalgische sfeer die nergens anders te beleven is.

Het Goodwood Motor Circuit werd oorspronkelijk opgericht door de 9de Hertog van Richmond, bekend als Freddie March, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Freddie was gepassioneerd door racen en werd overtuigd door zijn vriend, en RAF-held, Tony Gaze, dat de perimeterweg van RAF luchtmachtbasis Westhampnett een spannende racebaan kon worden. Het circuit werd in september 1948 geopend om de eerste naoorlogse motorracebijeenkomst van Groot-Brittannië op een vaste locatie te houden. Goodwood werd het spirituele onderkomen van het Britse motorracen, en hield belangrijke wedstrijden zoals de Tourist Trophy voor sportwagens en de Glover Trophy voor Grand Prix-auto’s. Alle toppiloten van de dag raceten op Goodwood, van Juan Manuel Fangio en Stirling Moss in de jaren vijftig, tot Jim Clark en Graham Hill tot de jaren zestig. Het circuit hield zijn laatste racebijeenkomst in de zomer van 1966, toen de hertog van Richmond vreesde dat de huidige lading auto’s te snel zou worden voor het circuit in Sussex.

Op 18 september 1998, 50 jaar geleden sinds het circuit voor het eerst werd geopend, bracht de huidige hertog van Richmond, (Freddie March’s kleinzoon, toen bekend als Lord March), het autoracen terug naar Goodwood met de allereerste Goodwood Revival-ontmoeting en het was een fenomenaal succes vanaf de eerste dag. Het circuit werd zorgvuldig gerestaureerd om eruit te zien zoals het in zijn hoogtijdagen was, terwijl het voldoet aan de moderne veiligheidsnormen.

De Revival is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijkse historische autosportevenementen ter wereld en de enige die volledig in historische kledij wordt gehouden. Elk jaar komen meer dan 150.000 mensen naar deze rustige hoek van West Sussex om te genieten van het driedaagse evenement.

Op het menu dit jaar staan 15 races gedurende het weekend, met historisch belangrijke auto’s en motorfietsen die allemaal dateren van voor de sluiting van het circuit in 1966. Hoogtepunten zijn onder meer de Kinrara Trophy, die vele miljoenen euro’s aan wagens zal laten racen in de schemering op vrijdagavond, met op de grid Ferrari 250 GT SWB’s naast Jaguar E-types, Aston Martin DB4 GT’s en andere onbetaalbare klassiekers. De Kinrara is misschien wel de duurste historische race ter wereld.

De Barry Sheene Memorial Trophy ziet twee races, één op zaterdag en één op zondag. Legendarische motorlegendes klimmen aan boord van machines die vóór 1959 raceten, met als hoogtepunt de start in Le Mans-stijl waarbij renners over het circuit naar hun motorfietsen sprinten.

De hoofdwedstrijd vindt plaats op zondag met de Royal Automobile Club TT Celebration. Het is al sinds 1998 een hoogtepunt in het Revival-raceschema met een raster vol met AC Cobra uit de jaren 60, Chevrolet-Corvette, Jaguar E-type en nog veel meer.

Racen op de Revival spreekt ook enkele van de bekendste concurrenten en kampioenen uit de autosportwereld aan. Le Mans-winnaars Emanuelle Pirro, Richard Attwood en Derek Bell, Formule 1-sterren Karun Chandhok en Jochen Mass, BTCC-coureurs Matt Neal, Andrew Jordan, Jason Plato, Tim Harvey en Tiff Needell plus motorrijders John McGuiness, Freddie Spencer, Steve Parrish en James Haydon zullen strijden voor de overwinning.

Naast het circuit is er nog meer te beleven. Tijdens het Freddie March Spirit of Aviation-concours voor vliegtuigen van vóór 1966 wordt het honderdjarig bestaan van de RAF gevierd met verschillende geplande vliegshows. De Earls Court Motor Show gepresenteerd door Sky Movies zal een speciaal display van auto’s en fietsen hebben die direct verbonden zijn met de Hollywood legende Steve McQueen. De Revival High Street bezoekers kunnen het beste ontdekken in de mode, winkelen en genieten van een zingende en dansende modeshow.

Over de hoofdweg organiseert men een traditionele kermis, letterlijk over de brug van het circuit, compleet met een reuzenrad uit de oude doos, glijbaan en carrousel. Butlin zal de klok terugdraaien en biedt gratis rolschaatsen aan, aan bezoekers in de Butlin’s Ballroom, precies zoals het zou zijn geweest in een jaren 50 Butlin’s Resort. The Revival Cinema wordt opnieuw gepresenteerd door Sky Cinema, met familiefilms gedurende het hele weekend. Hiernaast bevinden zich de historische autoveiling van Bonhams en de Classic Car Show van Smith & Williamson, waar bezoekers deel kunnen uitmaken van het evenement en hun eigen klassieke auto’s kunnen tentoonstellen.

De hertog van Richmond: “Het is ongelooflijk dat we de 20ste verjaardag in september vieren. Het was altijd mijn droom als jongen om weer te zien racen op Goodwood, dus het geeft me enorm veel plezier om terug actie te zien op het circuit. Dit jaar is extra speciaal omdat we ook 20 jaar vieren sinds we de Goodwood Road Racing Club hebben opgericht en de Revival is altijd al de thuisbasis van onze GRRC-leden geweest. Hoogtepunten voor mij zullen dit jaar de Kinrara-trofee zijn waarbij we opnieuw de schemering in racen. We hebben meer dan tien fantastische Ferrari 250 GT SWB racen, om nog maar te zwijgen van GTO, E-types (waaronder een van de slechts 8 E-types die ooit op Le Mans hebben gereden), smal gebouwde Cobra’s en zelfs een Maserati 3500GT. Fashion zal ook dit jaar een groot aandeel hebben met ‘High Flyers’, onze nieuwe modeshow. Ook heel leuk zijn de vieringen van 70 jaar British Railways en 70 jaar Austin FX3 Taxi . We eren ook 60 jaar hoelahoep. Ik kijk er echt naar uit om jullie daar allemaal te zien.

De afwezigen hebben wat ons betreft ongelijk!