De Brit Daniel Ticktum mocht zijn thuisevenement beginnen met de beste chrono’s in de vrije trainingen op vrijdagochtend. Maar dat bleek iets te vroeg victorie gekraaid.

Na de middag was het echter tijd voor de eerste kwalificatiesessie en daar pakte de Fransman Sacha Fenestraz voor Carlin de pole position voor de eerste race van het weekend, die morgen zaterdag om 11u25 wordt verreden. Hij staat op de eerste rij naast de Chinees Guanyu Zhou (PREMA Theodore Racing) terwijl Ticktum deze keer slechts de derde tijd klokte.

De verrassing kwam echter in de tweede kawalificatiesessie, die de posities moest bepalen voor de tweede race in het Silverstone weekend. De Zwitserse rooki  Fabio Scherer (Motopark) haalde er de besttijd, meteen goed voor de pole position en de beste klassering uit zijn carrière. Hij bleef voor aan Mick Schumacher (PREMA Theodore Racing) en de andere rookie rijders Jüri Vips (Motopark) en Enaam Ahmed (Hitech Bullfrog GP). De tweede individuele besttijd telt in die sessie voor het opstellen van de startgrid voor de derde race van het weekend op zondag. Die kwam toe aan de Est Jüri Vips, voor Jonathan Aberdein (Motopark), Sacha Fenestraz (Carlin) en Schumacher.

De startgrids voor race17 en race18 van het EK Formule 3 zien er op Silverstone dus ietwat ongewoon uit. Benieuwd of de races dat ook zullen zijn…

(foto: fiaformula3.com)