In Oekene reden de VAS deelnemers hun eerste regionale wedstrijd na de Ieperse hoogmis van de rally. Na een aanvankelijk moeizaam begin (de proef moest worden omgeleid nadat een deelnemer een paal raakte in de eerste KP), werd het een mooie, zonovergoten en typisch regionale wedstrijd.

Steve Bécaert haalde er met Nico Beernaert op de Mitsubishi Lancer Evo X zijn allereerste algemene zege. “Een hele opluchting“, vertelde hij na de finish. “Niet enkel voor mij maar ook voor het hele team. Het werd even afwachten wat Lorenzo Bossu zou doen. Hij speelde normaal niet voor de zege, maar je weet maar nooit… Toen Dennis [Degroote] zijn straf raapte, wist ik dat het gewonnen was. Maar het was zeer lastig en enerverend om een voorsprong te behouden. Je mag uiteraard niet te traag rijden, want dan kom je in de problemen, maar je kan ook niet meer voluit gaan. Ik ben mega-blij“, aldus de sympathieke Poperingenaar.

Lorenzo Bossu, die kwam uiteindelijk de Peugeot 208T16 R5 aan de tand voelen, zonder de bedoeling om voluit te gaan. Maar de topwagen bracht hem uiteindelijk op een tweede plaats, op een kleine 20 seconden van Bécaert. Dennis Degroote kon met zijn Lancer Evo X veel punten rapen voor het regionale kampioenschap, maar een gemiste controlestempel leverde hem 30 seconden tijdstraf op en hij mocht alle podiumambities opbergen. Daardoor schoof de Brit Niall Moroney met zijn Subaru Impreza WRC op naar de derde plaats.

… en de eerste voor Depuydt

Bij de oldtimers (Divisie 4) zagen we een eerste algemene zege voor Dirk Depuydt en zijn Ford Escort, terwijl bij de Youngtimers voormalig VAS kampien Nick Toorré voor het eerst de vruchten kon plukken van zijn harde werk aan zijn Ford Sierra Cosworth. Nadat topfavoriet Stefaan T’Joens (Renault Mégane RS) een tijdstraf van drie minuten raapte lag de strijd in Divisie 1-2 wijd open. De zege ging er uiteindelijk naar het duo Noyelle-Lanssens op de Subaru Impreza, geklasseerd op een 18de plaats algemeen.

Het regionale rallykampioenschap verlaat West-Vlaanderen voorlopig nog niet want de volgende wedstrijd is er op 15 augustus in Staden.

(foto’s: rally and races.com/Lorenz Deschuyttere)