Regen in het laatste anderhalf uur van het derde en laatste kwalificatiegedeelte maakte donderdagavond een einde aan de strijd om de pole in de 24 Uur van Le Mans. Kazuki Nakajima verbeterde vroeg in de sessie de tijd van de Toyota #8 wel nog tot 3’15.377 en pakte zo de pole.

Het begin van de derde sessie beloofde plots nog vuurwerk, toen Nakajima zijn tijd verbeterde. De eerder vermelde ronde van de Toyota van Nakajima, Fernando Alonso en Sébastien Buemi is exact twee seconden sneller dan de snelste ronde van de #7, bestuurd door Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopez.

SMP Racing verloor met de BR1 #17 van Stéphane Sarrazin, Matevos Isaakyan en Egor Orudzhev de derde plek, want Rebellion Racing plaatste beide RB13 op de tweede rij. Thomas Laurent, Mathias Beche en Gustavo Menezes vertrekken in de #1 als derde, gevolgd door de #3 van André Lotterer, Neel Jani en Bruno Senna. De snelste Rebellion was ‘slechts’ 2,8 seconden trager dan de snelste Toyota.

SMP volgt met beide LMP1-bolides op plaatsen vijf en zeven, gescheiden door de DragonSpeed #10 van onder meer Renger van der Zande. ByKolles was met de #4 goed voor de achtste chrono, terwijl beide CEFC TRSM Ginetta nog behoorlijk wat ronden wisten te rijden en de top-10 afronden.

In LMP2 reed Loïc Duval in de TDS Oreca #28 in de derde sessie nog naar de pole in 3’24.816. De Fransman deelt de Oreca met Matthieu Vaxivière en François Perrodo. De snelste man van gisteren, Paul-Loup Chatin in de IDEC Sport Oreca #48, start zaterdag als tweede, gevolgd door de DragonSpeed Oreca #31 van ex-F1-rijder Pastor Maldonado.

Porsche domineert GT-categorieën

Geen veranderingen bovenaan in de GT-tabellen. De #91 Porsche van Richard Lietz, Gianmaria Bruni en Fred Makowiecki werd niet meer bedreigd en is zaterdag de polesitter in GTE Pro dankzij een schitterende 3’47.504. De #91 was daarmee ruim anderhalve seconde sneller dan de #92 van onze landgenoot Laurens Vanthoor, Kevin Estre en Michael Christensen.

De #66 Ford van Billy Johnson, Olivier Pla en Stefan Mücke wist de derde plaats in het klassement te behouden, terwijl de Ferrari #51 van Daniel Serra, James Calada en Alessandro Pier Guidi nog wist op te rukken naar de vierde plaats. De snelste Corvette start als negende en de snelste BMW als twaalfde, maar Aston Martin komt totaal niet in het stuk voor. De Britse bolides sluiten de rangen, met een zestiende plaats voor onze landgenoot Maxime Martin.

In GTE Am bleef de pole in handen van de Proton Competition Porsche #88 van Matteo Cairoli, Khaled Al Qubaisi en Giorgio Roda. De Gulf Porsche #86 van Ben Barker zorgde er wel voor dat de tweede Proton Porsche werd teruggedrongen naar de derde plek in de klasse.

De 86ste editie van de 24 Uur van Le Mans start zaterdag om 15u00, met eerder op de dag een warm-up, een wedstrijd voor het Aston Martin Festival en een race in de Michelin Le Mans Cup.

Foto’s © Evers Media / Porsche AG