Deze keer zijn we vertrokken! Zaterdagavond, voor een publiek dat nog talrijker was opgekomen dan een jaar eerder, ging de editie 2018 van Luik-Rome-Luik officieel van start  in Spa. Op het programma een eerste nachtelijke etappe, om dan in één trek door te gaan richting Sulden, in het noorden van Italië tussen Zwitserland, Oostenrijk en Liechtenstein. Het minste dat men ervan kan zeggen is dat het begrip “Marathon van de weg” nu zijn volle betekenis kreeg, in elke zin van het woord. De deelnemers krijgen achtereenvolgens regularity tests en verbindingsritten, om dan, wellicht uitgeput, aan te komen op het einde van het eerste stuk van de wedstrijd.

Zoals men het al kon vermoeden is de kwaliteit van het deelnemersveld er sterk op vooruitgegaan sinds de Luik-Rome-Luik van 2017, en wel zo dat de strijd om de zege meer dan ooit open ligt. Dat belette Christian Crucifix en Yves Noelanders, de meest recente winnaars, niet om zich al te tonen aan de kop van het klassement met hun Ford Anglia Ze tellen 123,8 strafpunten tegenover 148,2 voor Yves en Benoît Deflandre (Porsche 911) en 153,9 punten voor Stéphane Blaise en Patrick Lienne (Porsche 911). De toon is gezet…

Voor dit eerste deel van de wedstrijd bestaat er geen twijfel over dat de machines en de bemanningen nu al aan een harde test werden onderworpen”, verduidelijkt Jean-François Devillers, de verantwoordelijke van het bedrijf Trajectoire, de organisatoren van het evenement. “En nochtans was het sportief gezien maar een opwarmertje. Ik ben ook wel zeer tevreden dat we mogen vaststellen dat er niet één opgave was.in deze eerste etappe. Dat is een bewijs dat de teams deze editie bijzonder goed hebben voorbereid.”

Dit wedstrijdbegin diende eveneens als eerste etappe voor de ‘Tribute To Luik-Rome-Luik’, het gedeelte van de wedstrijd voor de deelnemers die enkel maar de RT’s rijden die in België zijn uitgezet. En het is het gekende duo Daniel Reuter en Robert Vandevorst (Porsche 914/6) die de dans leiden voor Georges en Jean-François Neuville (BMW 2002) enerzijds en Olivier Goblet en Vincent Snyers (Fiat 128) anderzijds.

Op maandag gaat de karavaan van Luik-Rome-Luik 2018 richting het Como meer en zetten ze die dag de beklimming in van de Stelvio pas, met landschappen die er even veelbelovend uitzien als die van deze zondag.

Wie alles wil weten over de editie 2018 van Luik-Rome-Luik mag niet vergeten van de app te downloaden op de volgende links:

Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apptree.trajectoire
IOS : 
https://goo.gl/BnGyhz

 

 

(persbericht/foto:Trajectoire / J. Mahiels)