Dat politici, van welke strekking dan ook, blijkbaar enkel nog in boutades kunnen communiceren en graag het cliché ‘luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden’ aanhangen, is ondertussen gemeengoed. Deze week nog stuitten wij op een opvallende discussie tijdens de gemeenteraadszitting van Poperinge in West-Vlaanderen…

De gemeente Poperinge dient zijn medewerking te verlenen aan de Ypres Rally, met onder meer een politiereglement en voor dat laatste is de goedkeuring van de gemeenteraad vereist. Tijdens die bewuste zitting stelde Gemeenteraadslid Stéphanie De Maesschalck (Groen): (bron HLN.be) “Ik ben van mening dat rally niet meer van deze tijd is. Hoe gaat het toestaan van een rally op eigen grondgebied samen met het feit dat de stad zich wil profileren als stad met aandacht voor milieu en mobiliteit? Denk na over de milieuschade die het teweegbrengt. Werd deze na de doortocht van de rally vorige jaren opgemeten?

Of rally van deze tijd is, is een vraag die bijzonder moeilijk te beantwoorden is. Wat is immers van deze tijd?Hoe definieer je dat en welke criteria gebruik je hierbij?

Hoe dan ook de rallysport is bijzonder populair, zeker in de Westhoek en heeft zijn reden van bestaan, net als voetbal, muziekfestivals of cultuurevenementen. Wij betalen met z’n allen belastingen en met dat geld dragen gemeenten onder meer bij tot de goede organisatie van die evenementen. We weten ook allemaal dat al die evenementen afval met zich meebrengen en daarom ijveren wij ook voor een verantwoord gedrag van de rallyfans. Een echte fan gooit geen blikjes weg, houdt zijn plastic zak bij en beschadigt geen velden of eigendommen. Uiteraard.

Echter als we op de Facebook-pagina van het betrokken raadslid Stéphanie De Maesschalck van Groen gaan kijken, dan zien we dat zij winter en zomerreizen maakt – hoogst waarschijnlijk met auto en of vliegtuig – ’s avonds in een lekker gevuld voetbalstadion zit (met stevige kunstverlichting) of andere groepsactiviteiten bijwoont. Heeft zij nagedacht over de milieuschade van wintersport, massaal bijgewoonde sportevenementen of andere? Zo ja, wat is dan het verschil met de rallysport? Is een blikje van een voetbalfan anders dan dat van een rallyfan? Of bereikt zij een vakantieoord te voet? Indien zij daar niet heeft over nagedacht… ja dan…

Hoe dan ook, laten we ons rallyplezier in Wervik, Ieper of Roeselare niet vergallen, en ja, onze rallysport is voor ons van deze tijd, net als voetbal en muziekfestivals. Maar laten we vooral ook tonen aan tegenstanders van onze sport, dat wij een rallyproef netjes kunnen achterlaten en op een toffe manier van onze sport kunnen genieten!

Tot snel!