Tijdens de eerste vrije training van het FIA WEC in Spa zette debutant in de uithoudingsracerij Fernando Alonso meteen de snelste tijd neer (1:58.392). De #8 Toyota TS050 Hybrid (Alonso-Buemi-Nakajima) was iets meer dan 0,2 seconden sneller dan de #7 Toyota (Conway-Kobayashi-Maria Lopez). De derde tijd was voor de #3 Rebellion R13 – Gibson (Beche-Laurent-Menezes), bijna een halve seconde trager dan de snelste Toyota. Alledrie de wagens strijden in LMP1.  

De #1 Rebellion die André Lotterer deelt met Bruno Senna en Neel Jani, reed de vijfde snelste chrono in 1’59.681 en was daarmee net iets trager dan de #10 Dragonspeed BR1 – Gibson (Hedman-Hanley-Fittipaldi). De volledige top zeven bestaat uit LMP1. De twee Ginetta G60-LT-P1 – Mecachrome (#5 en #6) hebben problemen met hun geldschieter en zijn dus nog niet in actie gekomen.

Aston Martin neemt voorzichtige start

Snelste LMP2 en achtste algemeen is de #31 Dragonspeed Oreca 07 – Gibson (Gonzalez-Maldonado-Berthon) met 2’03.494 als snelste ronde. In LMGTE Pro was de #67 Ganassi Ford GT (Priaulx-Tincknell-Kanaan) het snelst in 2’15.014.

De #27 Aston Martin Vantage AMR van Martin-Lynn-Adam werd voorlaatste in de klasse met een snelste ronde in 2’17.993. Opvallend: de laatste LMGTE Pro is de andere Aston Martin, met oa. Nicki Thiim achter het stuur… In LMGTE Am was de #88 Dempsey-Proton Porsche 911 RSR (Al Qubaisi-Roda-Cairoli) het snelst.

De tweede vrije training staat om 16u25 op het programma.