Afgelopen weekend reden enkele Belgen mee in de openingsmanche van de NASCAR Whelen Euro Series in Valencia. Een van hen was Diederik Ceyssens, een Limburger met een hart voor Porsche. In Elite 2 behaalde hij als debutant een podiumplaats in de Legendklasse, en dat na slechts een uurtje testen met een compleet nieuwe wagen voor hem: de Ford Mustang…

Diederik is eigenlijk een Porschist pur sang. De ondernemer zette in 2010 zijn eerste stappen in de wereld van de autosport. Dat deed hij, wat dacht u anders, altijd met Porsche: “Als liefhebber en verzamelaar van oude racewagens was ik actief in het Belgische Historic kampioenschap. In 2014 werd ik zelfs kampioen in mijn klasse met mijn Porsche 911 31 RSR ’74. Het jaar nadien ben ik overgestapt naar de youngtimerklasse met een Porsche 964 3.6l RSR. Daarnaast deed ik af en toe een wedstrijd mee in het Duitse PCHC, een kampioenschap dat specifiek rond Porsche draait en ook in de FIA Porsche 2l deed ik mee aan de endurance wedstrijden. Het hoogtepunt van het jaar in dat kampioenschap is de Zes Uur van Spa, waar ik dit jaar voor de vijfde maal op een rij aan de start zal verschijnen!”

Van Porsche naar Mustang

Ondanks zijn voorliefde voor Porsche, besloot hij zijn kans te wagen met een Ford Mustang in de NASCAR Whelen Euro Series. “Een drietal jaar geleden zocht ik een nieuwe V8 krachtbron voor mijn ’53 Carrera Panamericana Studebaker Commander. Zo ben ik bij Hendriks Motorsport terechtgekomen. Een echt topteam met leuke mensen. In die periode heb ik een van hun NASCARwagens getest. Ze boden me aan om te starten in de Euro Series, maar op dat ogenblik kon ik dat niet combineren”, vertelt Diederik. “De honger en interesse zijn echter steeds gebleven. Ik heb dus niet lang moeten twijfelen toen het team dit jaar ook een Elite 2-rijder zocht.”

Een stevige voorbereiding zat er niet in voor Diederik. Veel tijd om van een Porsche over te schakelen naar de Ford Mustang heeft hij niet gekregen… “De meeste teams hebben grondig getest voor de opener in Valencia. Ik heb echter maar een uurtje in de wagen kunnen zitten voor de aanvang van de eerste race. Heel hoge verwachtingen had ik bijgevolg niet, maar na de race op zaterdag had ik toch een goed gevoel voor zondag”, aldus de debutant. “Het werd meteen duidelijk dat deze wagen voor een pure Porschist geen evidentie is. Maar al bij al verliep alles heel goed en kon ik zelfs een podiumplaats bemachtigen in de Legendklasse. Mooi meegenomen!”

Op 19 en 20 mei is het tijd voor de derde en vierde race in de NASCAR Whelen Euro Series in Franciacorta. “Ik hoop uiteraard weer op het podium. Mijn algemene doel is dan ook de titel in de Legendklasse voor 2018!”, besluit de ambitieuze rijder.

Foto’s © Facebook Diederik Ceyssens